Snaarinstrument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diverse snaarinstrumenten

Een snaarinstrument is een muziekinstrument waarbij het geluid veroorzaakt wordt door het trillen van een of meer snaren. In het algemeen wordt het geluid van de trillende snaar ondersteund door een klankkast of resonator.

Snaarinstrumenten kunnen ingedeeld worden op basis van de constructie en de speelwijze. Verder is er een onderverdeling te maken in akoestische instrumenten en elektrische instrumenten die gebruikmaken van elektrische pick-ups.

In de Hornbostel-Sachs indeling vallen de snaarinstrumenten onder de chordofonen.

Indeling op basis van constructie[bewerken]

Luitachtigen 
Bij deze instrumenten liggen de klankkast en de hals in elkaars verlengde; de snaren lopen evenwijdig aan de kast, zoals bij een gitaar. Het bouwprincipe is dat van een lijn (tweehoek), waaronder een klankkast is gemonteerd.
Harpachtigen 
Bij deze instrumenten maken de klankkast en de hals een hoek met elkaar; de snaren lopen van de hals naar de klankkast zoals bij de harp en lier. Het bouwprincipe is dat van een driehoek, waarin een klankkast is geïntegreerd.
Citers 
Dit zijn snaarinstrumenten zonder hals, zoals de piano. Het bouwprincipe is dat van een vierhoek (meestal een trapezium), waarin een klankkast is geïntegreerd.

Indeling op basis van speelwijze[bewerken]

Snaarinstrument de viool.

Snaarinstrumenten kunnen worden onderverdeeld aan de hand van de manier waarop de snaren in trilling worden gebracht. Bij luitachtigen kan dat zijn door middel van strijken (bijvoorbeeld een viool) of tokkelen (bijvoorbeeld een gitaar). Bij de citers worden de snaren tot klinken gebracht door ze aan te slaan (bijvoorbeeld een piano).

Gestreken luitachtigen (strijkinstrumenten)[bewerken]

De meeste strijkinstrumenten worden bespeeld met een strijkstok (zoals de naam al doet verwachten).

De meest voorkomende westerse zijn:

Een aantal minder bekende:

Getokkelde luitachtigen (tokkelinstrumenten)[bewerken]

Tokkelinstrumenten worden bespeeld met behulp van een plectrum of de vingernagels of 'geplukt' met de hand/vingers

Ook de Contrabas wordt in niet-klassieke muziek meestal geplukt.

Citers[bewerken]

Deze worden vaak met behulp van mallets of hamertjes of anderszins gemechaniseerd gespeeld, maar vaak ook met de vingers.

Er zijn ook gestreken varianten, waarbij (enkele) snaren via een mechaniek met knoppen ingekort worden:

Bij de draailier worden de snaren gestreken door een ronddraaiende houten schijf die met hars is ingewreven, bij de nyckelharpa met een strijkstok.