Snapchat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snapchat
Snapchat
Ontwikkelaar Snapchat, Inc.
Uitgebracht September 2011
Recentste versie oktober 2015: 9.18.0.0 (iOS).
Actuele versie voor Android
verschilt per toesteltype.
Besturingssysteem iOS, Android
Website snapchat.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Snapchat is een toepassing voor het delen van foto's en video's die gebruikt kan worden op smartphones met iOS of Android. Ze werd ontwikkeld door studenten van de Stanford-universiteit in Californië.

Het bijzondere van de toepassing is dat de doorgezonden media slechts tijdelijk zichtbaar zijn bij de ontvangers, dit gaat van één tot tien seconden. Daarna verdwijnen de bestanden van de servers van Snapchat. Gebruikers kunnen echter gemakkelijk het beeld downloaden door een schermafbeelding te maken. Als de ontvanger een screenshot maakt ontvangt de verzender daar echter bericht van.

Snapchat wordt veel gebruikt voor het maken van selfies.

In november 2013 weigerde Snapchat een overnamebod van Facebook van 3 miljard dollar en een bod van Google van 4 miljard dollar.[1]

Privacyschending[bewerken]

In mei 2014 werd Snapchat op de vingers getikt door de Federal Trade Commission naar aanleiding van de schending van de privacyrechten van haar gebruikers. Deze federale Amerikaanse mededingingsautoriteit oordeelde dat Snapchat haar gebruikers een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven met betrekking tot privacy. Afbeeldingen zouden na een ingestelde tijd verdwijnen, maar bleven in werkelijkheid ongecodeerd in het bestandssysteem van het toestel staan. Ook controleerde Snapchat de telefoonnummers niet, zodat veel gebruikers hun materiaal naar vreemden stuurden, in de veronderstelling dat het hun vrienden waren. Locatiegegevens werden opgeslagen, hoewel het tegendeel beloofd was. Bij gebruikers van het besturingssysteem iOS van Apple werden stiekem namen en adressen uit de contactenlijst verzameld.

Snapchat was door consumenten en bedrijven gewaarschuwd voor de mogelijke privacyschending door enkele van deze kwesties, maar nam geen noemenswaardige maatregelen. Mede hierdoor konden aanvallers 4,6 miljoen persoonsgegevens met telefoonnummers buitmaken, waardoor gebruikers slachtoffer konden worden van spam, phishing en andere ongewenste boodschappen.[2] Bijkomstig bestaan er anno 2013-2014 meerdere apps, zoals SnapSave, die Snapchat-afbeeldingen automatisch bewaren.

Externe link[bewerken]