Sneeuwketting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sneeuwketting om de voorband bij een voorwielaangedreven Honda
Verkeersbord dat het aanbrengen van sneeuwkettingen verplicht is Hoch-Imst

Een sneeuwketting is een hulpmiddel dat wordt aangebracht om de banden van auto's en andere motorvoertuigen om betere grip te verkrijgen op besneeuwde ondergrond. Sneeuwkettingen worden normaliter aangebracht op de wielen die zorgen voor de aandrijving van het voertuig. Bij de vierwielaandrijving van sommige voertuigen volstaat volgens de gebruikershandleiding het aanbrengen van sneeuwkettingen om twee van de vier wielen.

In landen waar regelmatig veel sneeuw of ijs op de wegen ligt, wordt middels verkeersborden aangegeven dat het aanbrengen van sneeuwkettingen bij verder doorrijden verplicht is. Dergelijke borden laten een band met omgelegde sneeuwketting zien op een ronde, blauwe achtergrond. Het is daarom sterk aan te raden om sneeuwkettingen mee te nemen bij een wintersportvakantie. Op deze manier komt men bij een dergelijk bord niet voor vervelende verrassingen te staan.

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de weg verboden; banden mogen geen uitstekende metalen onderdelen bevatten.

Sneeuwkettingen waren al in het begin van de twintigste eeuw bekend, blijkens deze foto uit Toronto, 1918

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Sneeuwkettingen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.