Snelbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Interliner is een voorbeeld van een snelbus.

Een snelbus is een busverbinding die alleen de belangrijkste haltes aandoet, en daardoor een traject sneller kan afleggen. Snelbussen worden meestal ingezet op lange routes tussen grotere plaatsen, bijvoorbeeld pendelbussen tussen steden.

Een snelbus dient zich vanzelfsprekend aan de verkeersregels te houden, zonder busbaan staat deze ook voor rood licht of in de file.

Nederland[bewerken]

Voorbeelden van snelbussen in Nederland zijn de Interliner, Brabantliner en de Qliner. Deze rijden vaak over snelwegen. Dit zijn vormen van Hoogwaardig Openbaar Vervoer, en er geldt een speciaal tarief voor.

Op sommige trajecten van gewone bussen in Nederland rijdt een snelbus als aanvulling op de standaarddienstregeling, met name tijdens de spitsuren. Deze bussen worden vaak onderscheiden door een 'S' achter het reguliere lijnnummer. In deze bussen geldt over het algemeen het normale tarief.

België[bewerken]

In Vlaanderen volgt een snelbus soms het traject van een gewone bus, maar stopt minder vaak. Zo stopt de snelbus Antwerpen-Turnhout slechts één- à tweemaal per dorp, waar de gewone bus om de 500 à 800 m een halte heeft. In andere gevallen, meestal op de spitsuren, volgt de snelbus een eigen traject. Zo volgt de snelbus tussen Beringen en Antwerpen voor een stuk de E313, waarvan het laatste gedeelte zelfs op een eigen busstrook.