Société Commerciale des Transports et des Ports

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Société Commerciale des Transports et des Ports
Hoofdkantoor van SCTP aan de Boulevard du 30 juin
Rechtsvorm naamloze vennootschap
Oprichting 24 december 2010
Voorganger(s) Office national des transports, Office des transports au Congo, Office des transports coloniaux
Land Democratische Republiek Congo
Hoofdkantoor Kinshasa
Werknemers 6 500
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Société commerciale des transports et des ports (SCTP), tot 2011 Office national des transports (ONATRA) genoemd, is een overheidsbedrijf van de Democratische Republiek Congo dat vooral in het westen en noorden van het land actief is. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kinshasa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het overheidsbedrijf met een industrieel en commercieel karakter werd in 1935 opgericht onder de naam Office des transports coloniaux (OTRACO). Het werd bij de onafhankelijkheid in 1960 omgedoopt tot Office des transports au Congo (OTRACO). Het wordt in 19712 opgeheven en vervangen door het Office national des transports(ONATRA).

In 1973 bereikte zij een piek van 410.871 vervoerde passagiers.

Door de liberalisering van de binnenvaart, die volgde op een besluit van de Congolese overheid in 1977 werd het monopolie opgeheven en kreeg iedere natuurlijke of rechtspersoon het recht reder te worden. De algemene verslechtering van de aangeboden dienstverlening en de gestegen concurrentie leidden tot een aanzienlijke daling van het passagiersverkeer (121.779 in 1982).

Tijdens de recente oorlogen was de Congo-rivier tot voorbij Mbandaka geblokkeerd. Sinds 2003 is het verkeer geleidelijk hervat tot Kisangani, en naar het noorden via de Ubangui.

Het overheidsbedrijf ONATRA werd omgevormd tot een naamloze vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, Société Commerciale des Transports et des Ports , waarvan de statuten op 24 december 2010 werden geregistreerd.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste activiteiten zijn het uitbaten van spoorweg- en haveninfrastructuu en transport via boot. Het maatschappelijk doel van de onderneming is :

  • de exploitatie van al dan niet gecombineerde multimodale vervoersdiensten van personen, goederen of andere zaken over water, per spoor of over de weg;
  • de exploitatie van havens en aanverwante of bijkomende diensten;
  • de exploitatie en het beheer van scheepswerven

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het netwerk van ONATRA bestaat uit:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]