Sociëteit voor Afrikaanse Missiën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater in Dahomey (1930).

De Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (Latijn: Societas Missionum ad Afros; afk. SMA), in Nederland ook bekend als de Missionarissen van Cadier en Keer, is een gemeenschap van apostolisch leven, die actief is in de missie. De sociëteit moet niet verward worden met de Sociëteit van Afrikaanse Missionarissen oftewel de Witte Paters.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De sociëteit werd in 1856 gesticht vanuit het grootseminarie van Lyon door bisschop Melchior de Marion-Brésillac en zes seminaristen. Zij legden een gelofte af om hun werk in dienst te stellen van de mensen in Afrika. Hun missiewerk begonnen ze in mei 1859 in het West-Afrikaanse Sierra Leone. Nadat in juni 1859 Marion-Brésillac en zijn medehelpers aan de gele koorts gestorven waren, werd het werk voortgezet door pater Augustin Planque en andere jonge missionarissen. In 1900 werd de sociëteit officieel goedgekeurd door paus Leo XIII.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De sociëteit is geen kloostercongregatie, maar een gemeenschap van apostolisch leven, bestaande uit wereldgeestelijken en lekenbroeders. Dat betekent dat de leden niet de evangelische geloften afleggen. Wel zijn zij gebonden aan het celibaat.

Sociëteit in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1923 werd een afzonderlijke Nederlandse provincie opgericht van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. Locaties:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]