Sociaaldemocratische Partij (Mexico)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie Sociaaldemocratische Partij (Mexico 1982) voor de historische partij
Partido Socialdemócrata
Sociaaldemocratische Partij
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Jorge Díaz Cuervo
Geschiedenis
Opgericht 2005
Opheffing 2009
Algemene gegevens
Actief in Mexico
Ideologie Progressief liberalisme, Sociaaldemocratie, Nieuw Links, Feminisme
Jongerenorganisatie Izquierda Juvenil Socialdemócrata
Website psd.org.mx
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Mexico

De Sociaaldemocratische Partij (Spaans: Partido Socialdemócrata, PSD) was een linkse politieke partij in Mexico.

Geschiedenis[bewerken]

De partij was een samenvoeging van vier kleine partijen: Sociaaldemocratie (DS), Mexico Mogelijk, Burgerkracht (FC) en de Partij van het Cardenistisch Front van Nationale Wederopbouw (PFCRN), en is gevormd door Ignacio Irys en Patricia Mercado. Op 14 juli 2005 werd de partij door het Federaal Electoraal Instituut erkend. Mercado werd de eerste voorzitter, maar werd korte tijd later opgevolgd door Alberto Begné Guerra.

De partij heette oorspronkelijk Socialdemocratisch en Boerenalternatief (Alternativa Socialdemócrata y Campesina), en bestond uit een sociaaldemocratische vleugel, geleid door Mercado, en een boerenvleugel, geleid door Irys. Tot onvrede van de boerenvleugel werd Mercado tot presidentskandidaat gekozen voor de presidentsverkiezingen, waarna de boerenvleugel uit protest Víctor González Torres, beter bekend als Dr. Simi, als kandidaat aanwees. Deze kandidatuur werd echter niet erkend door de IFE, zodat Mercado presidentskandidaat was. Na de verkiezingen werd Irys op non-actief gesteld zodat de boerenvleugel feitelijk is opgehouden te bestaan.

Mercado deed het in de presidentsverkiezingen opvallend goed en haalde 2,70% van de stemmen, terwijl de partij vier zetels in de Kamer van Afgevaardigden won. Sindsdien heeft de partij bij regionale verkiezingen echter weinig opvallende uitslagen geboekt, en wordt de partij geplaagd door interne twisten, waarbij vooral Begné en Mercado tegenover elkaar kwamen te staan.

In 2006 werd de naam van de partij veranderd tot Sociaaldemocratisch Alternatief (Alternativa Socialdemócrata), en in 2008 kreeg de partij haar huidige naam.

Bij de congresverkiezingen van 2009 haalde de partij minder dan 2% van de stemmen en verloor daarmee haar status als nationale politieke partij.

Op 11 september 2011 erkende het Electoraal Instituut van de staat Morelos, de PSD als een lokale partij.

Ideologie[bewerken]

De partij omschreef zichzelf als nieuw links en sociaaldemocratisch, maar was in veel opzichten links-liberaal. Zo is de partij voorstander van het homohuwelijk, schone energie en legalisering van euthanasie, en diende ze in 2007 het wetsvoorstel in waarna abortus in het Federaal District gelegaliseerd werd. De partij is verder feministisch, en had bij de congresverkiezingen in 2006 voor het eerst in Mexico op haar lijst een transgenderkandidaat. Economisch stond de partij een sociale markteconomie voor, oftewel "zoveel markt als mogelijk, zoveel staat als noodzakelijk".

De partij had relatief veel aanhang onder jonge Mexicanen. De partijkleuren waren rood, grijs en wit.

Presidentskandidaten[bewerken]

Partijvoorzitters[bewerken]

Externe link[bewerken]