Socialistische Autonome Provincie Kosovo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Социјалистичка Аутономна
Покрајина Косово
Socijalistička Autonomna
Pokrajina Kosovo
Krahina Socialiste Autonome e Kosovës
1974 – 1990
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Pristina
Oppervlakte 10.686 km²
Bevolking 1.584.441
Talen Albanees en Servisch
Munteenheid Joegoslavische dinar

De Socialistische Autonome Provincie Kosovo (Servo-Kroatisch: Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово, Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo, Albanees: Krahina Socialiste Autonome e Kosovës) of SAP Kosovo was de naam van Kosovo als een van de twee autonome socialistische provincies van de Socialistische Republiek Servië van 1974 tot 1990 en ook een federale eenheid van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Van 1946 tot 1974 heette het gebied Autonome Provincie Kosovo en Metohija.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de nieuwe wet in 1974 kreeg de provincie nieuwe rechten en nog meer zelfbestuur en werd het een onderdeel van de Joegoslavische Federatie met evenveel stemrecht als Servië.

Het Albanees en Servo-Kroatisch waren aanvankelijk de officiële talen in Kosovo, later werd het Albanees gebruikt voor officiële aangelegenheden. Door de discriminatie van andere talen begon de emigratie van vele Serviërs uit Kosovo.

De Albanese machthebbers wilden ook dat Kosovo een Socialistische Republiek zou worden net zoals Servië en zodat het geen deel meer zou uitmaken van Servië. Een klein deel wilde zelfs een onafhankelijk Kosovo, dit lukte echter niet. Nadat Tito overleed in 1980 laaide deze controverse opnieuw op en in maart 1981 betoogden de Albanese studenten waarin ze de onafhankelijkheid van Kosovo eisten. De situatie werd gewelddadig en dit resulteerde in nog meer emigranten van niet-Albanese afkomst.

In 1986 werd Slobodan Milošević leider van de Servische communisten en hij wilde de macht van Kosovo en Vojvodina verkleinen. Toen hij president werd verloren Kosovo en Vojvodina op 28 september 1990 hun autonomie. Kosovo was nu niet langer lid van de Joegoslavische Federatie maar opnieuw een provincie in Servië met weinig autonomie. De naam werd veranderd in Autonome Provincie Kosovo.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Presidenten van het presidentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter van de Uitvoerende Raad[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]