Société des Transports Intercommunaux de Verviers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Société des Transports Intercommunaux de Verviers ook wel bekend als Société des Transports Intercommunaux de l'Agglomération Verviétoise, afkorting STIV, was een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteerde in de gemeente Verviers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis van STIV

De STIV was in 1962 opgericht door de Gemeente Verviers en de Belgische staat en exploiteerde vanaf 1 januari 1962 t/m 1990 zijn diensten in de regio Verviers. Hiermee namen ze de concessie over van VTC, die maar een jaar had bestaan. Hiermee kaapte ze de concessie weg van de NMVB die ook een oog had op de stadsdienst. De VTC werd opgericht om tijdelijke het netwerk over te nemen van TV waarvan de concessie in 1960 afliep. De concessie duurde oorspronkelijk 22 jaar en zou ten einde lopen in 1983. Bij de oprichting van STIV erfde het bedrijf een trambedrijf en een busbedrijf.

Vanaf het ontstaan van het bedrijf t/m 1969 werden langzamerhand de tramlijnen vervangen door buslijnen, waardoor in 1969 het trambedrijf viel en STIV alleen nog maar verderging als busbedrijf.

In 1990 fuseerde het bedrijf met STIL tijdelijk tot SELV om de overgang van een nieuwe exploitatiemaatschappij voor de provincie Luik makkelijker te maken. In 1991 fuseerde het bedrijf met STIC en het Waalse deel van NMVB tot TEC, ook wel bekend als SRWT. Sindsdien verdween langzaamaan het bedrijf uit het straatbeeld en bestaan er in België nog maar drie nationale vervoersbedrijven, met uitzondering van de pachters.

Exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tramnetwerk van Verviers in 1950

STIV exploiteerde verschillende bus- en tramlijnen in de gemeente Verviers. Dit gebeurde veelal met het oude materiaal van voorgaande vervoerders en met enig nieuw materiaal. Naast eigen exploitatie verpachtte STIV ook enkele buslijnen aan een aantal pachters. Tijdens de fusies begin jaren negentig ging al het oude materiaal ook mee naar de nieuwe bedrijven totdat het ook daar vervangen zou worden.

Tramlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 reden er de volgende tramlijnen:[1]

  • 1: Pepinster – Renoupré
  • 2: Petit Rechain – Stembert
  • 3: Heusy – ringlijn in de wijzerzin in het centrum
  • 4: Dison (église) – Station Centraal
  • 5: Andrimont – Église
  • 6: Heusy – ringlijn in de tegenwijzerzin in het centrum

Daarnaast reden er nog kort traject diensten met doorstreepte lijnnummers.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rail Atlas Vicinal, Uitgever: Rail memories. Door Stefan Justens & Dick van der Spek
Zie de categorie Transport in Verviers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.