Soelim Jamadajev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Soelim Bekmirsajevitsj Jamadajev (Russisch: Сулим Бекмирзаевич Ямадаев) (Goedermes, 1 juni 1973 - Dubai, 30 maart 2009) was een Tsjetsjeense legerleider die overstapte naar de Russische kant en die later het "Speciale bataljon Oost" (Vostok; zijn volgelingen worden ook wel Jamdajevtsi genoemd) van de pro-Russische eenheden in Tsjetsjenië leidde; de grootste militie die niet onder controle van Ramzan Kadyrov stond.

Biografie[bewerken]

Zijn politieke belangen waren sterk verbonden aan zijn tejp die de thuisbasis heeft rondom de stad Goedermes. Samen met zijn leger, dat wordt beschreven als ongedisciplineerd en wordt beschuldigd van het combineren van oorlogvoering met criminele activiteiten, had hij vaak conflicten met zijn tegenstanders Ramzan Kadyrov en Sajed-Magomed Kakijev over de militaire macht in Tsjetsjenië. Voor de Tweede Tsjetsjeense Oorlog was hij al in conflict met de wahabitische eenheden van Sjamil Basajev. Voordat hij in Dubai neergeschoten werd, overleefde hij minimaal vijf aanslagen op zijn leven.

In 2007 volgde de Russische fotograaf Dima Beljakov zijn eenheden tijdens een actie in het district Vedenski, waarvan hij foto's liet maken, die de harde verhoormethoden tegen verdachten en familie van verdachten van bataljon Vostok lieten zien, waarbij soms gebruik werd gemaakt van schijnexecuties.

In april 2008 raakte hij in gevecht met troepen van Ramzan Kadyrov, waarbij 18 doden vielen. Hierop volgde een bitter conflict tussen beide mannen, waarbij Jamadajev uiteindelijk het onderspit dolf. Hij werd op 1 augustus 2008 tot 'crimineel' verklaard en er verscheen een opsporingsbevel voor "moord, ontvoering van mensen en andere grote misdaden". Ook zijn broers werden gezocht. Toch was hij in augustus militair bevelhebber over een van de Russische troepeneenheden tijdens de Oorlog in Zuid-Ossetië. Op 22 augustus werd het opsporingsbevel weer ingetrokken, officieel omdat hij was 'gevonden'. Hij zou in Moskou verblijven. Op dezelfde dag werd hij ontheven als bevelhebber over het Vostok-bataljon. Op 24 september 2008 werd zijn broer Roeslan Jamadajev, die eerder afgevaardigde was in de staatsdoema, in Moskou geliquideerd.[1]

Op 29 maart 2009 werd Soelim Jamadajev neergeschoten in Dubai; hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

Voetnoten[bewerken]

  1. Former Russian MP Yamadayev killed in Moscow. Ria novosti (24 september 2008)

Externe links[bewerken]