Soesanto Tirtoprodjo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Soesanto Tirtoprodjo
Soesanto Tirtoprodjo
Geboren 3 maart 1900
Surakarta, Nederlands-Indië
Overleden 16 november 1969
Surakarta, Indonesië
Politieke partij Parindra (1935-1939)
PNI (na 1945)
Minister-president van Indonesië
(plaatsvervangend)
Aangetreden 20 december 1949
Einde termijn 16 januari 1950
President Soekarno (VSI)
Assaat (deelstaat RI)
Voorganger Mohammed Hatta
Opvolger Abdoel Halim
Minister van Binnenlandse Zaken
Aangetreden 20 december 1949
Einde termijn 6 september 1950
President Soekarno (VSI)
Assaat (deelstaat RI)
Premier Soesanto Tirtoprodjo
Abdoel Halim
Voorganger Wongsonegoro
Opvolger Assaat
Minister van Justitie
Aangetreden 2 oktober 1946
Einde termijn 21 januari 1950
President Soekarno
Premier Soetan Sjahrir
Amir Sjarifoeddin
Mohammed Hatta
Soesanto Tirtoprodjo
Voorganger Soewandi
Opvolger Abdoel Gaffar Pringgodigdo
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Indonesië

Soesanto Tirtoprodjo (Surakarta, 3 maart 1900Surakarta, 16 november 1969), in de huidige Indonesische spelling Susanto Tirtoprojo, was een Indonesische politicus die tussen 1946 en 1950 in zeven verschillende Indonesische kabinetten de minister van justitie was. Ook was hij korte tijd plaatsvervangend minister-president.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Soesanto studeerde rechten aan de Universiteit Leiden. Terug in Nederlands-Indië raakte hij betrokken bij de nationalistische beweging, en in 1935 was hij medeoprichter van de nationalistische politieke partij Parindra.[1] Aan het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië was hij lid van het Onderzoekscomité ter voorbereiding op de Indonesische onafhankelijkheid.

Gedurende de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog werd Soesanto, inmiddels als lid van de Indonesische Nationale Partij (PNI),[1] minister van justitie in zes verschillende kabinetten: Sjahrir III, Amir Sjarifoeddin I en II, Hatta I en II en tussendoor ook in het Kabinet Darurat ("noodkabinet"). Na de soevereiniteitsoverdracht over de Indonesische archipel aan de Verenigde Staten van Indonesië in december 1949 werd Soesanto aangewezen als plaatsvervangend minister-president van de deelstaat Republiek Indonesië: hij leidde het tijdelijke kabinet-Soesanto. Tegelijkertijd bleef hij ook minister van justitie en werd hij minister van binnenlandse zaken. Die laatste ministerspost had hij ook nog in het Kabinet-Halim.

Nadat Indonesië in 1950 weer een eenheidsstaat werd speelde Soesanto geen rol meer in de politiek. Wel was hij van 1955 tot 1959 nog ambassadeur in Frankrijk.