Sofia (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Stockholm
Sofia
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 2025
Constructie
Type Grot
Blauwe route
Lijn Richting Volgend station
T10 Hjulsta Kungsträdgården
T10 Nacka centrum Hammarby kanal
T11 Akalla Kungsträdgården
T11 Hagsätra Gullmarsplan
Ligging
Gemeente Stockholm
Coördinaten 59° 19′ NB, 18° 5′ OL
Sofia (metrostation)
Sofia (metrostation)

Locatie van het metrostation Sofia

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Sofia is een gepland metrostation in de Stockholmse wijk Södermalm. Het station is onderdeel van de verlenging van de blauwe route van de metro van Stockholm en zal rond 2025 worden geopend.

Geschiedenis[bewerken]

Plankaart uit 1965

In de plannen voor de blauwe route uit 1965 was Sofia al opgenomen als splitsing van de lijn in twee takken aan de zuidkant van het centrum. Het plan voorzag in drie routes die buiten het centrum zouden vertakken. Van de blauwe route is het traject ten noorden van Kungsträdgården in 1975 geopend en in de tien jaar daarna geleidelijk uitgebreid. Kungsträdgården kwam in 1977 gereed en de bedoeling was dat de lijn onder de Skeppsbron via de stations Slussen en Katarina zou doorlopen naar het splitsingstation Sofia onder Södermalm. Vanaf Sofia was een traject naar het oosten voorzien richting Nacka terwijl aan de zuidkant de voormalige Örbybanan via Skärmarbrink bij Isstadion op de blauwe route zou worden aangesloten.[1] Deze plannen voor de z.g. Syd-Östra banan verdwenen echter in de ijskast door weerstand van de gemeenten rondom Stockholm en het uitblijven van grootschalige nieuwbouwprojecten.

Station[bewerken]

In 2013 werd besloten om de metro uit te breiden met tien stations. Hierdoor zal de Syd-Östra banan in iets gewijzigde vorm alsnog worden aangelegd.[2] Het nu gekozen traject kent minder bochten dan dat van 1965 en de lijn zal ook zonder tussenstations van Kungsträdgården naar Sofia lopen. Door deze keuze en de bouw als geboorde tunnel zal de lijn onder de Saltsjön tot 90 meter onder zeeniveau moeten afdalen om onder de sedimentpiramide onder het water door te kunnen. De bouw van de tunnel zal in 2018 van start gaan. De helling aan de zuidkant bereikt bij station Sofia een diepte van 70 meter onder zeeniveau. Södermalm ligt ter hoogte van het station op 30 meter boven zeeniveau zodat het station met 100 meter onder het maaiveld het diepst gelegen metrostation van Stockholm zal worden. Zoals al in het oorspronkelijke plan voorzien zal lijn T19 van de groene route overgaan op de blauwe route en als zuidelijke deel van T11 fungeren. De lijn van Sofia naar Nacka zal als het zuidelijke deel van T10 in bedrijf komen.