Sofia Tolstaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sofia Tolstaja

Sofia Andrejevna Tolstaja (Russisch: Софья Андреевна Толстая) (Moskou, 3 september 1844 - Jasnaja Poljana, 4 november 1919), geboren Behrs (Russisch: Берс), was een Russisch schrijfster. Ze was bijna vijftig jaar gehuwd met de grote Russische schrijver Leo Tolstoj.

Leven en werk[bewerken]

Familieportret uit 1887

Sofia Behrs was de dochter van een arts die werkte in het Kremlin. De familie Behrs was van Pruisische komaf.

Op haar achttiende werd Sofia het hof gemaakt door de zestien jaar oudere graaf Leo Tolstoj. Twee jaar later traden ze in het huwelijk.

Het echtpaar in 1910

Sofia werd zestien keer zwanger; slechts acht van haar kinderen bereikten de volwassen leeftijd. Ze was een toegewijde huisvrouw. Met engelengeduld schreef zij Tolstojs manuscripten over. Maar ondanks haar monumentale dienstbaarheid was Sofia een sterke persoonlijkheid, gevoelig, artistiek. Zij schreef zelf een veelgeprezen roman, verhalen, memoires en een dagboek, dat in Nederland verscheen in de reeks Privé-domein. Hierin toont zij zich vol bewondering voor Tolstojs werk, maar zet zij ook al hun meningsverschillen uiteen. Zij had een wisselvallige, impulsieve aard, die wordt weerspiegeld in dit ego-document.

Sofia Tolstaja was een enthousiast amateurfotografe en legde een grote verzameling familiefoto's aan. Ze overleed in 1919, negen jaar na de dood van haar man.

Externe link[bewerken]

  • (en) Autobiografie van Sofia Tolstaja online op archive.org