Sofie Lemaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sofie Lemaire
Sofie Lemaire in 2015, backstage bij De Schuur van Scheire
Algemene informatie
Geboren 30 november 1983
Geboorteplaats Mechelen
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Radiopresentator
Televisiepresentator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sofie Lemaire (Mechelen, 30 november 1983) is een radio- en televisiepresentatrice.

Lemaire is geboren in Mechelen, maar verhuisde al vlug naar Brugge. Na haar studies is ze in Antwerpen blijven wonen.

Tijdens haar humaniora volgde Lemaire Latijn-Moderne Talen aan het Koninklijk Atheneum in Brugge. Na haar middelbare school volgde Lemaire de richting Woordkunst aan de Studio Herman Teirlinck. Daar studeerde ze in 2005 af.

Ze begon haar carrière bij Radio 1. Voor haar reportage Zus & ZOO won ze de Åke Blomström-prijs. Haar documentaire ging over mensen en dieren. Lemaire stelde onder andere de vraag Op welk dier lijk jij het meest?. Toen Peter Van de Veire in de lente van 2006 Wim Oosterlinck opvolgde als de presentator in de ochtend van Studio Brussel, werd Sofie Lemaire het nieuwe nieuwsmeisje.

In het voorjaar van 2008 kreeg ze een eigen programma bij Canvas. Op vrijdagavond presenteerde ze het satirische nieuwsprogramma SPAM, wat echter flopte.[1] Sinds het najaar van 2008 was Sofie gestopt met de copresentatie van het ochtendblok en kreeg ze haar eigen programma, getiteld De Wereld Van Sofie. In dit programma besprak zij tussen 12 en 13 uur nieuws en trivia, vaak met een knipoog, steevast met een giecheltje. Daarna presenteerde ze elke werkdag, ook tussen 12 en 13 uur, Spelen met Sofie.

In 2008 was Sofie Lemaire voor de eerste maal een van de presentatoren van Music For Life. Samen met Tomas De Soete en Siska Schoeters presenteerden ze dagenlang een verzoekprogramma voor het goede doel.

Op Rock Werchter 2009 kondigde Sofie Lemaire de artiesten aan in de Pyramid Marquee.

Op 30 april 2010 stopte de Wereld van Sofie, omdat Sofie Lemaire in samenwerking met Sam De Bruyn begon met de voorbereiding van een nieuw radioproject. Dit ging van start op maandag 31 mei 2010 en heette Vrienden van de Radio.

In maart 2012 verliet ze Studio Brussel en tekende ze een vijfjarig exclusiviteitscontract bij Woestijnvis. Sinds 17 september 2012 werkt ze mee aan de dagelijkse praatshow De kruitfabriek op VIER, totdat dit programma in 2013 stopgezet werd.

In februari 2013 werd aangekondigd dat zij zwanger was van haar eerste kindje.[2]

Voor haar beginnende televisiecarrière werd ze op 2 maart 2013 tijdens het gala van de Vlaamse Televisie Sterren 2013 gelauwerd als de Rijzende Ster van het voorbije jaar. De aankondiging en toelichting werd uitgesproken door Birgit Van Mol, lid van de Vlaamse Televisie Academie en de trofee werd haar uitgereikt door haar Kruitfabriekcollega Christophe Deborsu.

Ze bedacht de 'Wiki-wiki challenge' voor het programma De schuur van Scheire.

In het najaar van 2014 presenteerde ze samen met Pedro Elias Bloot en Speren, een panelprogramma over de geschiedenis. Ze presenteerde in het voorjaar van 2015 het tweede seizoen.

In 2016 stapte ze opnieuw over naar de VRT, waar ze achter de schermen aan de slag gaat bij Canvas en opnieuw bij Studio Brussel te horen zal zijn.[3] Op Canvas presenteert ze sinds dat jaar samen met Bent Van Looy het cultuurmagazine Culture Club.

In 2020 maakte Lemaire het televisieprogramma Meer vrouw op straat dat werd uitgezonden op Canvas. Sofie Lemaire bracht een aantal vrouwen in Vlaamse steden onder de aandacht die volgens hun inwoners een straatnaam verdienen. Onder meer Marie Louise Habets, Miss Athléta en Louisa d'Havé werden genomineerd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Najaarprogrammatie Canvas
  2. Sofie Lemaire verwacht haar eerste kindje, VRT NWS (4 februari 2013).
  3. Sofie Lemaire keert terug naar de VRT. deredactie.be (3 maart 2016). Geraadpleegd op 3 maart 2016.
Voorganger:
Jonas Van Geel
Vlaamse Televisie Ster voor Rijzende Ster
2013
Opvolger:
Otto-Jan Ham
Zie de categorie Sofie Lemaire van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.