Sofie Lenaerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sofie Lenaerts
Sofie Lenaerts
Persoonlijke informatie
Bijnaam Bergmuisje
Geboortedatum 25 september 1975
Geboorteplaats Leuven
Nationaliteit Vlag van België België
Sportieve informatie
Discipline klimmen
Trainer/coach Stef Maginelle
Eerste titel Eerste Belgische vrouw zeven toppen
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sofie Lenaerts (Leuven, 25 september 1975) is een Belgische bergbeklimster en tv-presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit. Lenaerts bereikte op 21 mei 2016 als derde Belgische vrouw de top van Mount Everest en werd op 3 januari 2020 de eerste Belgische vrouw die de zeven toppen beklom. Ze is tevens de eerste vrouw binnen de Benelux die dit presteerde.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lenaerts studeerde Techniek wetenschappen in Aarschot en begon in 1994 haar carrière bij de toenmalige Rijkswacht. Ze begon met avontuurlijke sporten zoals parachutespringen, kickboksen en diepzeeduiken. In 2001 voegde ze zich bij de eerste vrouwelijke zwaantjes in Oost-Vlaanderen. Daar specialiseerde ze zich in ladingzekering en werd gastdocent in vijf Belgische provinciale politiescholen. Als voorzitter organiseerde Lenaerts alle nationale verkeersacties die zich hierop toespitsten en ze startte begin 2019 als het nieuwe gezicht van het verkeersveiligheidsprogramma Kijk uit.

Lenaerts leerde op haar 24ste rotsklimmen en ontdekte het bergbeklimmen in de Alpen. Daarna reisde ze heel de wereld rond om bergen te beklimmen, soms afdalend met een parapente zoals op de Mont Blanc in 2013.

Lenaerts begon aan de beklimming van de zeven toppen op september 2009 met Mount Elbroes (5642 m) in Rusland en droomde ervan na de beklimming van de Denali (6190 m) in Alaska om de magische 8000m-hoogtegrens te overschrijden. Haar eerste expeditie in 2013 naar de Gasherbrum I en II kende een valse start door een Talibanaanslag in het basiskamp van de Nanga Parbat, waar elf klimmers werden doodgeschoten. De Belgische expeditie ging toch nog door maar het was voor haar geen succes. In 2015 probeerde ze nogmaals met een eigen Belgische expeditie naar Makalu (8485 m) in Nepal, maar tijdens de beklimming werd Nepal getroffen door een zware aardbeving die vele levens eiste. De expeditie werd beëindigd en de leden van de expeditie gaven lezingen waarbij de opbrengst bestemd was voor hulp aan de Nepalese bevolking.

In augustus 2015 bereikte Lenaerts met een solo-expeditie de top van Khan Tengri (7010 m) in Kazachstan. Nadien wist ze in 2016 dan toch de hoogst mogelijke top van de wereld te bereiken: de Mount Everest (8848 m) met behulp van supplementaire zuurstof. Daarna volgden nog vele bergen en ze reist nog steeds de wereld rond. Ondertussen coacht zij mensen die ervan dromen bergen te beklimmen en geeft inspiratielezingen.

Beklimmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast beklom ze een twintigtal bergen boven de 4000 meter en een tiental bergen boven de 5000 meter.

Overige tochten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 deed Lenaerts ten voordele van Make-A-Wish Foundation een 270km-duatlon Dwars door Vlaanderen; van het laagste punt in Vlaanderen, De Panne tot het hoogste punt in Voeren binnen 24 uur. Ze reisde met een motorfiets door bijna alle landen van Zuid-Amerika (uitgezonderd Brazilië, Venezuela, Guyana, Suriname) en doorkruiste Thailand, Laos en Cambodja met de fiets.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Lenaerts beklom de eerste drie bergen van de Seven Summits samen met Rudy Van Snick. Na haar mislukte expeditie in 2013 werd Stef Maginelle haar personal trainer. Hij beklom in 2007 Mount Everest samen met de Belgen Bjorn Vandewege (Belgische Seven Summitteer) en Stein Tant. Maginelle is de eerste Belg die in 2013 erin slaagde twee bergen boven de 8000 m te bereiken zonder supplementaire zuurstof, namelijk de Gasherbrum I op 8080 m en de Gasherbrum II op 8035 m, gelegen in Pakistan. Sinds 2015 delen Maginelle en Lenaerts hun passie voor de bergen als koppel. Naast het bergbeklimmen is ook trailrunning een favoriete bezigheid.

Omdat klimexpedities niet kunnen plaatsvinden zonder de steun van de lokale bevolking, trachten Sofie en Stef maatschappelijke steun te bieden aan de lokale bevolking. Dankzij kledij- of geldinzamelingsactie proberen ze op deze manier afgelegen dorpen, scholen of weeshuizen mee te ondersteunen. [2]