Softbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee soft boxen
Portretfotografie buiten, met een soft box

Een softbox is een hulpmiddel in de fotografie dat is bedoeld om het licht van een studiolamp of flitser gelijkmatig te verdelen. Dit wordt bereikt door het licht binnen de softbox door een diffuus materiaal te leiden, en soms ook door het intern te reflecteren.[1]

Het gebruik van een softbox zorgt voor een gelijkmatige belichting van het model of onderwerp. Het diffuse licht doet oneffenheden gladder lijken en licht schaduwpartijen op. Hoewel meestal in een studio gebruikt, worden softboxen ook bij buitenfotografie ingezet om donkere schaduwen op te lichten.

De softbox is een ruimte waarbinnen lichtbron kan worden geplaatst. Dit kan een lamp, een studioflitser of een elektronenflitser zijn, afhankelijk van de toepassing. Vaak is het een voorzetstuk voor studioverlichting. De voorzijde kan diverse vormen hebben: vaak voorkomende vormen zijn achtkantig, vierkant en rechthoekig.

Wanneer een softbox in combinatie met een lichtbron wordt gebruikt die veel warmte genereert, dient het maximaal aanbevolen vermogen van de lichtbron niet te worden overschreden in verband met brandgevaar.

Hulpmiddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een softbox slechts een gedeelte van het onderwerp moet uitlichten kan een rooster worden gebruikt: een rooster dat van zwart gekleurd materiaal is gemaakt en dat voorkomt dat het licht zich naar andere richtingen verspreidt dan die waarin de softbox is gericht. Andere hulpmiddelen zijn gekleurde filters, die voor of rondom de lichtbron worden geplaatst.

Typen softboxen[bewerken | brontekst bewerken]