Softskills

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Softskills (begrip(s)vaardigheden of zachte vaardigheden) zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Het is een term uit het moderne, competentiegerichte onderwijs. Onder softskills wordt daar verstaan: het ontwikkelde vermogen, om de eigen competentie, zo nodig in samenwerking met anderen, in praktische vaardigheden en kennis om te zetten. Softskills is een verzamelnaam voor de persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, taalvaardigheid, persoonlijke gewoonten, vriendelijkheid, en optimisme die kleur geven aan de relaties met anderen.[1] Softskills zijn een aanvulling op de "hard skills", de vaardigheden die voor een beroep en allerlei andere activiteiten noodzakelijk zijn.

De term is ontstaan in de IT-wereld als tegenstelling met hard-skills (technische vaardigheden, apparaatgerelateerde vaardigheden).[2]

De Nederlandse term wordt vaak aaneengeschreven, in het Engels bestaat soft skills uit twee woorden.

In het Vlaamse onderwijs staat VOET voor "vakoverschrijdende eindtermen", dat is vergelijkbaar met softskills.

Deelvaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sociale vaardigheid en studievaardigheden zijn ook softskills. Doorzettingsvermogen, netheid en effectief op het internet kunnen zoeken eveneens.

Andere begripsvaardigheden zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]