Sojamelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blikje sojamelk

Sojamelk of sojadrank is een drank gemaakt van sojabonen. In Azië is het een gebruikelijke drank, die ook als maaltijd(vervanger) genuttigd wordt. In het Westen wordt sojamelk vooral gedronken als melkvervanger door vegetariërs, veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn.

Oorsprong[bewerken]

Sojamelk is afkomstig uit China. In China werd de sojaboon reeds lange tijd gebruikt als voedsel, al voordat er sprake was van een schriftelijke overlevering. Later werd de sojaboon, en voedselproducten gebaseerd op de sojaboon, overgebracht naar Japan. De ontdekking en ontwikkeling van sojamelk wordt toegeschreven aan Liu An van de Han-dynastie in China (circa 164 v.Chr.).

Traditionele sojamelk, een stabiele emulsie van olie, water en proteïne, is niet meer dan een waterextract uit sojabonen. De vloeistof wordt gemaakt door droge sojabonen te laten wellen, en met water fijn te malen. Sojamelk bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïnen als koemelk (ongeveer 3,5%), en 2% vet, 2,9% koolhydraten en 0,5% as. Je kunt zelf sojamelk maken met traditionele keukenapparatuur of met een sojamelkmachine. Bij de productie van sojamelk komt sojaschroot vrij. Dit is een belangrijke voedingsstof voor de veehouderij.

Populariteit[bewerken]

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is sojamelk in Japan veel minder populair dan koemelk. In Japan wordt per persoon minder sojamelk gedronken dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dit wordt mede veroorzaakt doordat Japanse scholieren sinds 1958 tijdens de lunch koemelk krijgen, en geen sojamelk. Sinds 1995 neemt in Japan verhoudingsgewijs de consumptie van sojamelk toe, ten koste van de consumptie van koemelk.

Sojamelk wint in het Westen aan populariteit als alternatief voor koemelk.

Gezondheid[bewerken]

Qua voedingswaarde ligt sojamelk dicht tegen koemelk aan, hoewel veel sojamelk die te koop is toegevoegde vitaminen bevat, zoals vitamine B12. Van nature bevat sojamelk ongeveer dezelfde hoeveelheid (maar niet identieke) proteïnen als koemelk. Van nature bevat sojamelk weinig verteerbare calcium. Om dat te compenseren wordt aan sojamelk vaak calcium toegevoegd die wel door de mens verteerd kan worden. In tegenstelling tot koemelk bevat sojamelk weinig verzadigde vetten en geen cholesterol, wat hart- en vaatziekten helpt voorkomen. En sojamelk bevat in tegenstelling tot koemelk geen lactose, een suiker waarvan veel volwassenen (buiten Europa) het vermogen om het te verteren zijn verloren.
Sojamelk wordt als gezond alternatief voor koemelk gezien onder andere vanwege het positieve effect op het bloedsuikergehalte bij diabetes, het natuurlijke gehalte vitamine E en onverzadigde vetten. Vanuit medische hoek is er echter ook kritiek op sojamelk, onder andere vanwege het gehalte aan fyto-oestrogenen en aluminium.

Nadelige gevolgen van sojamelk[bewerken]

  • Vanwege de vele proteïnen kunnen mensen met jicht of hoge purine het niet te veel drinken.
  • Vanwege de suiker in sojamelk wordt diabetespatiënten aangeraden om er niet te veel van te drinken. Sojamelk bevat echter twee keer zo weinig suiker als koemelk en er zijn varianten verkrijgbaar waaraan helemaal geen suiker is toegevoegd.
  • In 2008 kwam er een onderzoek uit dat zou aantonen dat als een man elke dag sojamelk dronk, zijn zaadcellenproductie werd verminderd.[1]

Externe links[bewerken]