Naar inhoud springen

Sojoez 2 (ruimtemissie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sojoez 2
Missiegegevens
Aantal bemanningsleden 0
Lanceerdatum 25 oktober 1968
Lanceerplatform Bajkonoer
Landingsdatum 28 oktober 1968
Landingsplaats Sovjet-Unie
Missieduur 3 dagen en 30 minuten
Hoogte van de baan perigeum 196 km, apogeum 200 km, omlooptijd 88,50 minuten
Hellingshoek van de baan 51,70°
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Sojoez 2 (Russisch: Союз 2, "Unie 2") was een Russische ruimtevlucht aan het eind van de jaren 60. In tegenstelling tot andere missies was deze capsule onbemand.

Na de ramp met Sojoez 1 zo'n anderhalf jaar tevoren, waarbij kosmonaut Vladimir Komarov de dood vond, legde de Sovjet-Unie haar bemande ruimtevaartprogramma tijdelijk stil. Men trok lering uit de harde lessen van de eerste vlucht en wijzigde het Sojoez-ontwerp ingrijpend.

De Sojoez 2 had geen bemanning, maar fungeerde als doelwit voor de wel bemande Sojoez 3. Deze moest aan de Sojoez 2 koppelen, na het uittesten van nieuwe automatische radarsystemen tijdens de volgfase.

Lancering[bewerken | brontekst bewerken]

Sojoez 2 werd gelanceerd op 25 oktober 1968 met een Sojoez draagraket vanaf Bajkonoer. Het gewicht van deze capsule was 6520 kg. Het vaartuig kwam in een baan van 200 x 196 km met een inclinatie van 51,7°. De benodigde tijd voor een omwenteling bedroeg 88,5 minuten.

Rendez-vous met Sojoez 2[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat beide vaartuigen elkaar voor de eerste keer genaderd waren, verwijderde Sojoez 2 zich tot 565 km. Hierna volgde een nieuwe nadering en koppelingspoging. De schepen naderden elkaar tot een meter bij een relatieve snelheid van ruim 1½ km/uur, nadat het automatische radarsysteem de afstand tot 200 m had teruggebracht. De geplande koppeling faalde echter, aangezien luitenant-kolonel Georgi Beregovoi op handbediening veel te veel brandstof verbruikte. Deze extreme hoeveelheden had de vluchtleiding niet ingecalculeerd. De situatie werd zo nijpend dat verdere koppelingspogingen geen doorgang vonden; Beregovois missie bestond immers uit meerdere onderdelen aangezien het een uitgebreide testvlucht betrof.

Terugkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De Sojoez 2 keerde op 28 oktober 1968 naar de Aarde terug en maakte een zachte landing op het grondgebied van de Sovjet-Unie. De vlucht had 3 dagen en 30 minuten geduurd.