Sojoez MS-09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sojoez MS-09
Sojoez MS-09
Missiegegevens
Aantal bemanningsleden 3
Lanceerdatum 6 juni 2018
Lanceerplatform LC1, Kosmodroom Bajkonoer
Landingsdatum 20 december 2018
Hoogte van de baan ca. 400 km
Hellingshoek van de baan 51,6°
Foto van de bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Sojoez MS-09 (Russisch: Союз МС-09) is een ruimtevlucht naar het Internationaal ruimtestation ISS. Het is de 138ste vlucht van een Sojoez-capsule en de negende van het nieuwe Sojoez MS-type. De lancering vond plaats op 6 juni 2018. Tijdens deze vlucht werden drie bemanningsleden naar het Internationaal ruimtestation ISS vervoerd voor ISS-Expeditie 56. Op 20 december 2018 landde de capsule in Kazachstan.

Op 18 januari 2018 kondigde NASA aan dat Jeanette Epps vervangen werd door haar backup Serena Auñón. Hierdoor werd Anne McClain het reservebemanningslid voor Serena Auñón.

Bemanning[bewerken | brontekst bewerken]

Positie Ruimtevaarder
Commandant Vlag van Rusland Sergej Prokopjev, RSA
1e ruimtevlucht
Flight Engineer 1 Vlag van de Verenigde Staten Serena Auñón, NASA
1e ruimtevlucht
Flight Engineer 2 Vlag van Duitsland Alexander Gerst, ESA
2e ruimtevlucht

Reservebemanning[bewerken | brontekst bewerken]

Positie Ruimtevaarder
Commandant Vlag van Rusland Oleg Kononenko, RSA
Flight Engineer 1 Vlag van de Verenigde Staten Anne McClain, NASA
Flight Engineer 2 Vlag van Canada David Saint-Jacques, CSA

Lek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 augustus 2018 bleek uit data betreffende de luchtvoorraad van het ISS dat er via de Sojoezcapsule een kleine hoeveelheid lucht weglekte. In de wand van de orbitale module werd een klein gaatje gevonden. Aanvankelijk werd vermoed dat het om een inslag van een micrometeoriet ging. Na bestudering van het gat bleek echter dat het gat er in geboord was. Dit is waarschijnlijk tijdens de productie al gebeurd. Het gat werd eerst provisorisch gedicht en later definitief met kunsthars gevuld. De bemanning is niet in gevaar geweest.

In de dagen daarna werd door verschillende Russische media de samenzweringstheorie verkondigd dat een Amerikaanse astronaut het gat zou hebben geboord om het aanzien van Rusland te beschadigen.

Op 12 december 2018 (een week voor de geplande afkoppeling) werd tijdens een ruimtewandeling een inspectie van de buitenkant van de Sojoez-capsule uitgevoerd.