Sojoez MS-10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sojoez MS-10
Soyuz-MS-10-Mission-Patch.png
Missiegegevens
Aantal bemanningsleden 2
Lanceerdatum 11 oktober 2018, 08:40:15 UTC
Lanceerplatform LC1, Kosmodroom Bajkonoer
Landingsdatum 11 oktober 2018
Landingsplaats 20 km ten oosten van Jezqazğan
Hoogte van de baan Vlucht afgebroken op +/- 100 km
Hellingshoek van de baan 51,6°
Foto bemanning
Foto bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Sojoez MS-10 (Russisch: Союз МС-10) was een ruimtevlucht naar het Internationaal ruimtestation ISS die voortijdig werd afgebroken. Het zou de 139ste vlucht zijn van een Sojoez-capsule en de tiende van het nieuwe Sojoez MS-type. De lancering was op 11 oktober 2018. Tijdens deze vlucht zouden twee bemanningsleden naar het Internationaal ruimtestation ISS vervoerd worden voor ISS-Expeditie 57. De bemanningsleden waren Aleksej Ovtsjinin van Roskosmos en Nick Hague van NASA.

Oorspronkelijk zou Nikolaj Tichonov het derde bemanningslid zijn. Het aantal bemanningsleden voor ISS-Expeditie 57 en 58 werd echter teruggebracht van zes naar vijf.[bron?]

Ongeluk[bewerken]

De vlucht werd ongeveer 2 minuten en 3 seconden[1] na de lancering afgebroken door een probleem met de draagraket dat hevige vibraties veroorzaakte. Dit gebeurde kort na het afwerpen van de vier boosters en de ontsnappingsraket-toren. Ondanks dat de ontsnappingsraket-toren al was afgeworpen, kon de Sojoez-capsule toch wegkomen van de raket dankzij een tweede set ontsnappingsmotoren die onderin de neuskegel zit. Er werd een ballistische noodlanding uitgevoerd. Tijdens deze ballistische vlucht werd de bemanning door de atmosferische afremming blootgesteld aan 6 tot 7G.[2] De capsule landde zo’n 20 km ten oosten van Jezqazğan in Kazachstan. De bemanning bleef ongedeerd.

Search and Rescue-ploegen waren vrijwel meteen na de landing ter plaatse en de bemanning werd al snel naar Bajkonoer gerepatrieerd waar ze hun familie konden ontmoeten en een nacht ter observatie in het ziekenhuis doorbrachten. De dag erop vlogen ze terug naar trainingscentrum sterrenstad.

Volgens eerste berichten in de Russische media zou een van de vier afgeworpen eerstetrap-booster de tweede (middelste) trap hebben geraakt en beschadigd. Dit werd de volgende dag door Roskosmos bevestigd[3].

Achtergrond[bewerken]

Het ongeluk vond plaats in een periode waarin de Sojoez al zeven jaar het enige beschikbare ruimteschip is dat bemande vluchten naar het ISS uitvoert. Het zou anno oktober 2018 nog zeker negen maanden duurt voordat NASA’s Commercial Crew-partners ruimtevaarders gaan vervoeren. Hoewel andere rakettypen van Roskosmos de voorgaande jaren een slechte reputatie hadden gekregen, had de draagraket van het type Sojoez-FG in de voorgaande 64 vluchten nog nooit een anomalie ondergaan.

Het is de derde succesvolle noodlanding van een Sojoez-capsule ooit. Eerder maakten de vluchten Sojoez 18A (1975) en Sojoez T-10-1 (1983) een noodlanding. Het was het derde incident met een Sojoez-capsule in anderhalf jaar tijd. In Sojoez MS-09 bleek een gaatje te zitten, en Sojoez MS-02 beschadigde bij de landing door een harde klap van de parachutekabel[4].

Bemanning[bewerken]

Positie Ruimtevaarder
Commandant Vlag van Rusland Aleksej Ovtsjinin, RSA
2e ruimtevlucht
Flight Engineer 2 Vlag van Verenigde Staten Nick Hague, NASA
1e ruimtevlucht

Reservebemanning[bewerken]

Positie Ruimtevaarder
Commandant Vlag van Rusland Oleg Skripotsjka, RSA
Flight Engineer 2 Vlag van Verenigde Staten Shannon Walker, NASA

Externe link[bewerken]