Sojoez MS-14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MS-14
Soyuz-MS-14-Mission-Patch.png
Missiegegevens
Aantal bemanningsleden 0
Lanceerdatum 22 augustus 2019, 3:38 UTC
Lanceerplatform 1/5
Landingsdatum 6 september 2019, 21:32 UTC
Landingsplaats Kazachstan
Missieduur 15 dagen
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Sojoez MS-14 was een vijftiendaagse, onbemande ruimtevlucht naar het Internationaal ruimtestation ISS. De vlucht werd gebruikt als testvlucht om de Sojoez-2-1A als draagraket voor de bemande Sojoezcapsule te certificeren. Deze uitvoering van de Sojoez-raket zal vanaf vlucht Sojoez MS-16 de Sojoez-FG vervangen.[1] Ook was het de eerste vlucht met een vernieuwd ontsnappingssysteem.

De Sojoezcapsule die op 22 augustus 2019 werd gelanceerd vloog in twee dagen naar het ISS. De eerste poging aan te koppelen werd afgebroken wegens een probleem van het volautomatische aankoppelstysteem van het ISS. Een nieuwe poging wordt 26 augustus ondernomen. Daarvoor werd Sojoez MS-13 handmatig verplaatst naar de defecte poort zodat MS-14 volautomatisch aan een werkende poort kan koppelen. Het was origineel de bedoeling dat de capsule tien dagen aangekoppeld blijft. Daar bleef men aan vasthouden. Drie dagen later dan vooraf gepland werd op 6 september de Sojoez afgekoppeld en terug naar aarde gestuurd

In een van de stoelen aan boord van Sojoez MS-14 zat een Russische humanoide robot genaamd Fjodor, die in het ISS moest leren menselijke bewegingen te imiteren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • SpX-DM1, SpaceX’ onbemande Crew Dragon testvlucht naar het ISS
  • Boe-OFT, Boeings onbemande Starliner testvlucht naar het ISS