Parker Solar Probe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Solar Probe+)
Naar navigatie springen Jump to search
Parker Solar Probe
Computerillustratie van de Parker Solar Probe
Computerillustratie van de Parker Solar Probe
Organisatie NASA
Hoofdaannemer Johns Hopkins Applied Physics Laboratorie
Missienaam Parker Solar Probe
Lanceringsdatum 4 augustus 2018 (gepland)
Lanceerbasis Cape Canaveral Air Force Station
lanceerplatform SLC-37B
Draagraket Delta IV Heavy met extra Star 48 als bovenste trap
Massa 685 kg incl. brandstof.
Doel Onderzoek van de Zon
Fly by 24 maal langs de Zon, 7 maal langs Venus
Aantal banen 24
Duur missie totaal 7 jaar
Portaal  Portaalicoon   Heelal

De Parker Solar Probe, eerder bekend als Solar Probe+ of Solar Probe Plus[1], is een geplande Amerikaanse missie naar de zon door een onbemand ruimtevaartuig. De ruimtesonde zal naar verwachting in 2018 door NASA gelanceerd worden. De Parker Solar Probe zal de zon op ongekend dichte afstand observeren.

De Parker Solar Probe is onderdeel van het HELEX (Heliophysics Explorers)-onderzoeksprogramma, samen met de Solar Orbiter van de Europese Ruimtevaartorganisatie die naar verwachting in 2018 gelanceerd zal worden. In opdracht van NASA is het ruimtevaartuig sinds 2008 in ontwikkeling door Johns Hopkins Applied Physics Laboratories in Laurel (Maryland), een onderdeel van Johns Hopkins University.

De missie werd eerder "Solar Probe Plus" genoemd omdat het ontwerp is gebaseerd op een eerder ontwerp uit 2005 dat kortweg "Solar Probe" heette[2]. Op 31 mei 2017 werd de ruimtesonde hernoemd naar Eugene Parker, een astrofysicus van de Universiteit van Chicago.

Doelstellingen[bewerken]

De Parker Solar Probe zal het eerste ruimtevaartuig zijn dat de corona (atmosfeer) van de zon invliegt. Hoofddoel van de missie is om onderzoek te doen naar onder meer de energiestromen die de corona verwarmen en de zonnewind versnellen en de magnetische bronnen in het gebied waar de zonnewind ontstaat. Hiermee zal de missie proberen een antwoord te geven op twee belangrijke onbeantwoorde vragen over de zon:

  • Waarom is de corona van de zon zoveel heter dan de fotosfeer?
  • Hoe wordt zonnewind versneld?

Geplande vlucht[bewerken]

Insigne

De lancering van Parker Solar Probe staat gepland voor 4 augustus 2018[3]. Na lancering vanaf Cape Canaveral Air Force Station (lanceerplatform SLC-37B) door een Delta IV Heavy (ten tijde van de boeking de krachtigste beschikbare draagraket) met een toegevoegde Star 48BV als bovenste rakettrap, zal de ruimtesonde de Aarde verlaten met de hoogst lanceringssnelheid die ooit behaald is[4]. De Parket Solar Probe zal in zeven jaar tijd 24 maal langs de zon vliegen. Het zal ook zeven keer langs de planeet Venus vliegen. Venus zal hierbij de Probe zwaartekrachtsslingers meegeven om het ruimtevaartuig nog meer snelheid te geven zodat deze steeds dichter langs de zon kan vliegen. De Parker Solar Probe zal de zon tijdens de laatste rotatie benaderen tot op 8,5 keer de radius van de zon of ongeveer 7 miljoen kilometer. Dat is zo'n 7 keer dichter bij de zon dan het huidige record van Helios II (1976). De missie zal naar verwachting in 2025 eindigen[2].

Om zich tegen de intense hitte van de zon te beschermen, zal de Parker Solar Probe gebruikmaken van een hitteschild gemaakt van een sterk en licht koolstofvezelcomposiet, dat voor op het ruimtevaartuig gemonteerd wordt. De computersystemen en meetapparatuur aan boord van de Parker Solar Probe zullen in de penumbra van het hitteschild geplaatst worden. Zonnepanelen zullen de primaire energiebron van het ruimtevaartuig vormen. Een reeks zonnepanelen zullen gebruikt worden tijdens het eerste deel van de reis. Wanneer de Parker Solar Probe de zon tot op 0,25 AU benaderd heeft, zullen deze zonnepanelen achter het hitteschild ingetrokken worden. Hierna zal een reeks veel kleinere zonnepanelen met een speciaal koelsysteem uitklappen en de energievoorziening overnemen.

Externe links[bewerken]