Solar Probe+

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Computerillustratie van de Solar Probe+

Solar Probe+ of Solar Probe Plus is een geplande Amerikaanse missie naar de zon door een onbemand ruimtevaartuig. De ruimtesonde zal naar verwachting in 2018 door NASA gelanceerd worden. De Solar Probe+ zal de zon op ongekend dichte afstand observeren. De missie wordt "plus" genoemd omdat het ontwerp gebaseerd is op een eerder ontwerp uit 2005 dat kortweg "Solar Probe" heette[1].

De Solar Probe+ zal het eerste ruimtevaartuig zijn dat de corona (atmosfeer) van de zon invliegt. Hoofddoel van de missie is om onderzoek te doen naar onder meer de energiestromen die de corona verwarmen en de zonnewind versnellen en de magnetische bronnen in het gebied waar de zonnewind ontstaat. Hiermee zal de missie proberen een antwoord te geven op twee belangrijke onbeantwoorde vragen over de zon:

  • Waarom is de corona van de zon zoveel heter dan de fotosfeer?
  • Hoe wordt zonnewind versneld?

De Solar Probe+ is onderdeel van het HELEX (Heliophysics Explorers)-onderzoeksprogramma, samen met de Solar Orbiter van de Europese Ruimtevaartorganisatie die naar verwachting ook rond 2015 gelanceerd zal worden. In opdracht van NASA is het ruimtevaartuig sinds 2008 in ontwikkeling door Johns Hopkins Applied Physics Laboratories in Laurel (Maryland), een onderdeel van Johns Hopkins University.

De lancering van Solar Probe+ staat gepland in 2018. Na lancering door een Delta IV Heavy vanaf Cape Canaveral Air Force Station SLC-37B zal het ruimevaartuig zeven keer langs de planeet Venus vliegen. Venus zal hierbij als zwaartekrachtsslinger dienen om het ruimtevaartuig richting de zon te slingeren. Daarna zal het ruimtevaartuig volgens planning bij de zon aankomen. Hierna zal het 24 keer rond de zon draaien, en elke keer de zon dichter benaderen, tot op 8,5 keer de radius van de zon of ongeveer 7 miljoen kilometer. Dat is zo'n 7 keer dichter bij de zon dan het huidige record van Helios II (1976). De missie zal naar verwachting in 2025 eindigen[1].

Om zich tegen de intense hitte van de zon te beschermen, zal de Solar Probe+ gebruikmaken van een hitteschild gemaakt van een sterk en licht koolstofvezelcomposiet, dat voor op het ruimtevaartuig gemonteerd wordt. De computersystemen en meetapparatuur aan boord van de Solar Probe+ zullen in de penumbra van het hitteschild geplaatst worden. Zonnepanelen zullen de primaire energiebron van het ruimtevaartuig vormen. Een reeks zonnepanelen zullen gebruikt worden tijdens het eerste deel van de reis. Wanneer de Solar Probe de zon tot op 0,25 AU benaderd heeft, zullen deze zonnepanelen achter het hitteschild ingetrokken worden. Hierna zal een reeks veel kleinere zonnepanelen met een speciaal koelsysteem uitklappen en de energievoorziening overnemen.

Bronnen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. a b "NASA Plans to Visit the Sun", NASA, 10 juni 2008

Externe links[bewerken]