Soldaatje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Soldaatje
Soldaatje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Subtribus:Orchidinae
Geslacht:Orchis (Orchis)
Soort
Orchis militaris
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Soldaatje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het soldaatje (Orchis militaris) is een orchidee.

In België komt de soort in de Famenne, Lotharingen de Sint-Pietersberg en de Voerstreek voor, maar blijft relatief zeldzaam, toch nemen de bestanden langzaam toe.[1] In Nederland komt ze nog voor in Zuid-Limburg en in duingebieden op de Zeeuwse eilanden. Het soldaatje is uit Zeeuws-Vlaanderen verdwenen. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk in aantal afgenomen. Vanaf 1 januari 2017 is de plant niet meer wettelijk beschermd in Nederland.

Het soldaatje komt met uitzondering van het Middellandse Zeegebied in heel Europa voor. In Duitsland komt het soldaatje massaal voor in het wijnbouwgebied Hammelburg.

De plant wordt 25-45 cm hoog en bloei van mei tot juni met geurende bloemen. Aan de voet zitten drie tot zes glimmend groene, 8-14 cm lange, ovaalronde tot lancetvormige bladeren en aan de stengel zitten één of twee kleine stengelomvattende blaadjes. Het soldaatje groeit op vochtige, kalkrijke gronden in loofbossen, struikgewas, in duingebieden, maar ook in arme graslanden. Van het soldaatje komt in Duitsland ook de witbloeiende variëteit Orchis militaris var. albiflora voor.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]