Solidaridad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Dit artikel gaat over de internationale netwerkorganisatie Solidaridad. Voor de gelijknamige gemeente in Mexico zie Solidaridad (gemeente).

Solidaridad is een ontwikkelingshulporganisatie met als belangrijkste doel de bestrijding van armoede in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Solidaridad is in Nederland onder andere bekend als organisatie achter Fair Trade, Max-Havelaarkoffie, Oké-bananen en Kuyichi-jeans.

Sinds 1987 is Nico Roozen de directeur van Solidaridad.

Geschiedenis[bewerken]

Solidaridad werd in 1969 opgericht als bisschoppelijke adventsactie voor Latijns-Amerika en kreeg in 1971 een oecumenische karakter doordat de Nederlandse Hervormde Kerk en een aantal kleinere kerken hun Latijns-Amerikaanse projectenwerk bij Solidaridad onderbrachten. Tot 1996 richtte Solidaridad zich alleen op Latijns-Amerika, sindsdien ook op projecten in Afrika en later ook op Azië.

In het bestuur waren de Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en enkele kleinere kerken zoals het Doopsgezinde Broederschap, de Remonstrantse Broederschap en de Oudkatholieke Kerk vertegenwoordigd.

In 2010 stopte Solidaridad de adventsactie in de Nederlandse parochies, nadat ze de Nederlandse Bisschoppenconferentie verzocht hadden om de laatste bepalingen die haar nog aan de Katholieke Kerk bonden te mogen laten vallen. Eerder had de Protestantse Kerk Nederland zich al statutair van Solidaridad losgemaakt omdat Solidaridad haar specifiek christelijke identiteit had opgegeven. Daarna werd de organisatie omgevormd tot een netwerkorganisatie met wereldwijd negen regionale kenniscentra onder toezicht van vijf continentale organisaties, die in 13 sectoren werken aan duurzame economische ontwikkeling.

In 2015 had Solidaridad volgens de jaarrekening inkomsten van ruim 21 miljoen euro, waarvan 7.6 miljoen euro uit eigen fondsenwerving en 14 miljoen euro subsidie. Er werd 20.2 miljoen besteed aan de doelstelling, waarvan 0.6 miljoen aan communicatie en voorlichting. De kosten voor werving van inkomsten bedroegen 0.8 miljoen en de kosten voor management en administratie 135 duizend euro.

Activiteiten[bewerken]

Solidaridad is een wereldwijde netwerkorganisatie voor internationale samenwerking. Met bijna 50 jaar ervaring in de verduurzaming van productieketens werkt Solidaridad samen met partners in de productieketen - van boer tot multinational - aan eerlijke producten, die geen schade toebrengen aan mens of milieu en voor iedereen winstgevend zijn. Solidaridad werkt wereldwijd in 13 productieketens en is actief op vijf continenten vanuit negen internationale kenniscentra.

Panama Papers[bewerken]

In april 2016 bleek uit de gelekte zogenoemde 'Panama Papers' dat Solidaridad gebruik maakte van de diensten van de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca om, vanaf 2009, Solidaridad Latijns-Amerika op te zetten in Panama. Via deze organisatie wordt onder andere geld overgemaakt naar dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Na de artikelen hierover in Trouw en het Financieel Dagblad bleek al vrij snel uit andere publicaties van onder andere Oneworld, Volkskrant en NRC dat de beschuldigingen over belastingontwijking en non-transparantie niet kloppen. Ook de ombudsman van Trouw plaatste kritische kanttekeningen bij de berichtgeving in de krant. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) zei aanvankelijk niet op de hoogte te zijn van de organisatiestructuur. Solidaridad heeft sinds de oprichting in 2009 over haar organisatievorm inclusief de stichting in Panama in al haar jaarverslagen gecommuniceerd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]