Sollicitatiebrief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) is een brief waarmee iemand schrijft in aanmerking te willen komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf of instantie. Meestal wordt er een curriculum vitae (cv) meegestuurd.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een sollicitatiebrief wordt gebruikt naar aanleiding van een vacature, maar soms wordt hij ook spontaan gestuurd (dat heet een open sollicitatie). Ook voor een stage of studentenjob wordt soms een sollicitatiebrief gemaakt.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Met een sollicitatiebrief beantwoord je waarom je bij dit bedrijf wil werken, waarom de functie je aanspreekt en waarom jij de geschikte kandidaat bent[1]. De inhoud bestaat uit volgende onderdelen:

  • Openingszin
  • Middenstuk
  1. Waarom dit bedrijf?
  2. Waarom deze functie?
  3. Jouw sterke punten en vaardigheden
  • Slotzin

Een duidelijke sollicitatiebrief schrijven is belangrijk.[2] Een personeelsfunctionaris moet soms uit honderden brieven kiezen. Het gaat erom op een positieve manier op te vallen, maar niet te overdrijven. Een sollicitatiebrief geeft uitleg over vaardigheden en relevante ervaring. Hij maakt ook duidelijk wat de motivatie om een bepaalde baan bij een bepaald bedrijf te willen is.[3] Daarnaast is het belangrijk dat de brief met zorg en zonder fouten geschreven is.