Sollicitatiebrief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) is een brief waarmee iemand schrijft in aanmerking te willen komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf of instantie. Meestal wordt een curriculum vitae (cv) meegestuurd.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een sollicitatiebrief wordt gebruikt naar aanleiding van een vacature, maar soms wordt hij ook spontaan gestuurd (dat heet een open sollicitatie). Ook voor een stage of studentenjob wordt soms een sollicitatiebrief gemaakt.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Met een sollicitatiebrief beantwoord je waarom je bij dit bedrijf wil werken, waarom de functie je aanspreekt en waarom jij de geschikte kandidaat bent[1]. Vaak bestaat de inhoud uit de volgende onderdelen:

  • Openingszin
  • Middenstuk
  1. Waarom dit bedrijf?
  2. Waarom deze functie?
  3. Jouw sterke punten en vaardigheden
  • Slotzin

Tegenwoordig worden bij jonge bedrijven steeds vaker video's ingestuurd in plaats van brieven, aangezien dit persoonlijker kan overkomen.[1]

Een duidelijke sollicitatiebrief schrijven is belangrijk.[2] Een personeelsfunctionaris moet soms uit honderden brieven kiezen. Het gaat erom op een positieve manier op te vallen, maar niet te overdrijven. Een sollicitatiebrief geeft uitleg over vaardigheden en relevante ervaring. Hij maakt ook duidelijk wat de motivatie is om een bepaalde baan bij een bepaald bedrijf te willen.[3] Daarnaast is het belangrijk dat de brief met zorg en zonder fouten geschreven is.