Somaliland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Somaliland
Jamhuriyadda Somaliland (Somalisch)
جمهورية أرض الصومال (Arabisch)
Jumhūrīyat Arḍ aṣ-Ṣūmāl
Somaliland
Basisgegevens
Talen Somalisch, Arabisch, Engels
Hoofdstad Hargeisa
Regeringsvorm Republiek
Religie Islam (soennitisch)
Oppervlakte 137.600 km²
Inwonertal 3,85 miljoen (28/km²)
Overige
Volkslied Samo ku waar Samo ku waar Saamo ku waar
Munteenheid Somalilandse shilling
UTC +3
Nationale feestdag 26 juni en 18 mei
Topografie
Somaliland
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Somaliland (Somalisch: Jamhuuriyadda Soomaaliland; Arabisch: صوماللاند, Ṣūmālilānd of أرض الصومال, Arḍ aṣ-Ṣūmāl), officieel uitgeroepen tot Republiek Somaliland, is een de facto onafhankelijk land op het territorium van Somalië en volgt de grenzen van het vroegere protectoraat Brits-Somaliland. Bij Somaliës onafhankelijkheid in 1960 werd dit gebied samengevoegd met het voormalige Italiaans-Somaliland tot het in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep en op 30 april 1991 zijn eigen grondwet vaststelde. Geen enkel land of internationale organisatie heeft de Republiek Somaliland tot dusver erkend.

Somaliland ligt in de Hoorn van Afrika en grenst aan Djibouti, Ethiopië en het eveneens op het territorium van Somalië gelegen Puntland. Somaliland ligt aan de Golf van Aden. Het inwonersaantal wordt geschat op 3,85 miljoen inwoners.[1] De grootste Somalische clan in Somaliland is de Isaaq, andere grote clans in Somaliland zijn de Dir (Gadabursi en Issa) en de Darod subclans (Dulbehante en Warsangali). De meeste inwoners van Somaliland zijn soennitische moslims.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 na een referendum samen met Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.

Na een onafhankelijkheidsstrijd van de SNM (Somali National Movement) verklaarde Somaliland zich in 1991, na de val van het regime in Somalië, onafhankelijk.

Hoewel Somaliland al sinds 1991 de facto onafhankelijk is, wordt het nog altijd door geen enkel land erkend. In 2001 hoopte de republiek haar afscheiding van Somalië met een referendum officieel te maken.

Somaliland streeft dan ook naar internationale erkenning. Het probleem is dat de Afrikaanse landen in 1963 afspraken de landsgrenzen nooit meer te veranderen. Internationale organisaties zijn bang dat er nog veel meer Afrikaanse landen uit elkaar zullen vallen als Somaliland wordt erkend.[bron?] Bij het referendum stemden de kiezers van Somaliland over een nieuwe grondwet, waarvan de onafhankelijkheid in het eerste artikel is vastgelegd. Voormalig president Egal (overleden op 2 mei 2002) hoopte dat de internationale gemeenschap haar bezwaren zou laten varen als de drie miljoen Somalilanders in overgrote meerderheid voor de grondwet stemden. Daar lijkt het voorlopig nog steeds niet op. Wel kwamen er, na lang aandringen, toch nog dertig internationale waarnemers (onder wie ook Nederlandse) het referendum observeren. De huidige president van Somaliland is Muse Bihi Abdi.

Behalve de Somalische overgangsregering maakte ook het naburige Puntland (een ander de facto onafhankelijk deel van Somalië) bezwaar tegen het referendum. Somaliland wilde namelijk ook laten stemmen in enkele gebieden die volgens Puntland bij zijn grondgebied horen. Puntland had gedreigd dat desnoods gewapenderhand te zullen verhinderen, maar greep uiteindelijk niet in.

In april 2003 werden de eerste presidentsverkiezingen gehouden. Kandidaten van meerdere partijen konden aan de verkiezingen deelnemen. Dahir Riyale Kahin van de UDUB (Unity of Democrats Party) won met een lichte voorsprong. Hij zat al op de presidentspost sinds 2002, toen hij door de raad der ouderen benoemd was in opvolging van zijn overleden voorganger Mohamed Ibrahim Egal.

Somaliland
Somaliland
HargeisaDrone.jpg

Op 29 september 2005 werden er in de regio voor het eerst verkiezingen gehouden voor het lagerhuis van het parlement, het Huis van Afgevaardigden, dat uit 82 leden bestaat. Daarvoor bestond het parlement uit door de clans via een consultatieproces verkozen leden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Somaliland is in zes bestuurlijke regio's (gobolka's) verdeeld:

Enkele grote steden naast Hargeisa zijn Burco, Borama, Berbera, Erigavo, Gabiley en Las Anod.

Somaliland staat bekend om haar haast onaangetaste woestijnlandschappen met complexen van rotsformaties en andere archeologische vindplaatsen, zoals Laas Geel en Dhambalin.

Landschap in Somaliland
Het lagerhuis van Somaliland

Politiek en overheid[bewerken | brontekst bewerken]

Somaliland heeft een hybride bestuurssysteem dat een combinatie is van traditionele en westerse instituties. Na de instorting van de centrale dictatuur in Somalië, zijn in Somaliland een groot aantal lokale interclanconferenties georganiseerd om te overleggen over de toekomst van het land, waarna een grote conferentie in Borama in 1993 werd georganiseerd. Hier werd een systeem van overheid en bestuur bedacht dat bestaat uit een gekozen president, die een vicepresident en een raad van ministers benoemt. Er is een parlement dat wordt gekozen door het volk en een traditionele raad van ouderen (Guurti) die functioneert als senaat. Met dit systeem wisten de Somalische leiders het traditionele systeem van bestuur te combineren met een moderne democratie.

In 2001 zette Somaliland de eerste stap naar democratie. Toen werd een referendum gehouden over de nieuwe grondwet van het land waarmee de afscheiding en onafhankelijkheid door het volk werd bekrachtigd. Het jaar daarop werd het meerpartijenstelsel ingevoerd. In datzelfde jaar werden er voor het eerst lokale verkiezingen in Somaliland gehouden. De regerende partij UDUB won de verkiezingen in de meeste gemeenten van Somaliland. In 2003 werden voor het eerst presidentsverkiezingen gehouden in Somaliland. Zittend president Dahir Riyale Kahin won die verkiezingen met een verschil van 80 stemmen van Ahmed Silanyo, voormalig SNM-leider. In 2005 werden voor het eerst parlementsverkiezingen in Somaliland gehouden. Net zoals alle verkiezingen in Somaliland tot nu toe, werden deze verkiezingen ook bijgehouden door internationale waarnemers. UDUB, de grootste partij van het land, veroverde 33 van de 82 parlementszetels; de partij van Achmed Silaanyo (KULMIYE) werd de tweede partij van het land met 28 zetels. De derde partij, UCID van Faysal Ali Waraabe haalde 21 van de 82 zetels binnen.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Somaliland is verdeeld in zes regio's, die verder verdeeld zijn in districten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hoewel Somaliland een Brits protectoraat is geweest, wordt er in Somaliland, zoals in de omringende landen, rechts gereden. Desondanks heeft het overgrote deel van de auto's in Somaliland het stuur niet aan de linkerkant, maar aan de rechterkant.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Investment Climate & Incentives (PDF). Somaliland Ministry of National Planning & Development. Geraadpleegd op 19 april 2014.
Zie de categorie Somaliland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.