Somalische sporenleeuwerik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Somalische sporenleeuwerik
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht:Heteromirafra (Sporenleeuweriken)
Soort
Heteromirafra archeri
Clarke, 1929
Afbeeldingen Somalische sporenleeuwerik op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Somalische sporenleeuwerik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Somalische sporenleeuwerik (Heteromirafra archeri) is een leeuwerik behorend tot het genus Heteromirafra. De wetenschappelijke naam van de vogel is genoemd naar Geoffrey Francis Archer, die van 1914 tot 1922 gouverneur van Brits-Somaliland was.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De vogel is endemisch in Somalië. Het leefgebied van de vogel bestaat uit zowel open grasland, als uit open rotsachtig landschap met bosjes en beperkte grasgroei.

Status[bewerken]

Volgens onderzoek dat in 2013 werd gepubliceerd is de sidamoleeuwerik (ook een ernstig bedreigde vogelsoort) dezelfde soort als de Somalische sporenleeuwerik.[2] Sinds 1955 zijn er ondanks verschillende expedities geen waarnemingen van de soort meer gedaan. Toch gaat men ervan uit dat er in een beperkt gebied van Somalië nog een kleine populatie (50 tot 250 exemplaren) van deze vogels te vinden is, er zijn tevens sterke aanwijzingen in deze richting. De vogel staat als kritiek op de Rode Lijst van de IUCN; het verlies van leefgebied wordt beschouwd als de belangrijkste bedreiging voor de nog overgebleven vogels.[3]