Song of the Marching Children

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Song of the Marching Children (1971) is het tweede album van de Nederlandse groep Earth & Fire. Het was hun eerste succesvolle album.

De gehele B-kant van de LP wordt in beslag genomen door het episch en symfonisch vormgegeven nummer Song of the Marching Children, opgedeeld in zeven delen. Alle muziek werd gecomponeerd door Chris en Gerard Koerts, de tweeling die aan de wieg stond van de band zelf. Eén nummer ('Ebbtide') werd mede gecomponeerd door drummer Ton van der Kleij. De teksten hebben vaak een spirituele of filosofische inslag en werden geschreven door de gebroeders Koerts, samen met bassist Hans Ziech.

Dit album kwam op 13 november 1971 binnen in de Album Top 20, en bereikte uiteindelijk de twaalfde plaats. Het werd in juni 1973 bekroond met een Gouden Plaat. Een van de nummers, Storm and Thunder, bereikte als single de zesde plaats in zowel de Veronica Top 40 als de Daverende 30.

Mellotron[bewerken | brontekst bewerken]

Op het album wordt veelvuldig gebruikgemaakt van een mellotron, een elektrisch toetseninstrument dat de groep kort daarvoor ontdekt had in Hilversum[bron?], en dat tot dan eigenlijk alleen werd toegepast door groepen als King Crimson en Moody Blues. Het mellotron-geluid werd kenmerkend voor de meeste nummers van Earth & Fire in de eerste helft van de jaren zeventig.

Albumhoes[bewerken | brontekst bewerken]

De albumhoes onderscheidde zich van veel andere LP-uitgaves in die tijd, door een sober zwart glanzende kleur met daarop gouden letters, en een dodenkrans waarnaar verwezen wordt in het zesde deel ('Purification') van het nummer Song of the Marching Children (a laurel wreath for the future graves of the marching children). Het betrof een dubbele hoes die men kon openklappen. Aan de binnenkant bevond zich een grote kleurige tekening van de hand van Eric van der Weijden (een vroegere vriend van zangeres Jerney Kaagman), met daarin uitgebeeld het verhaal van de Song of the Marching Children.

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Kant 1:

 1. Carnival of the Animals
 2. Ebbtide
 3. Storm and Thunder
 4. In the Mountain (instrumentaal)

Kant 2:

 1. Song of the Marching Children
a) Theme of the Marching Children
b) Opening of the Seal
c) Childhood
d) Affliction
e) Damnation
f) Purification
g) The March (instrumentaal)

In 2009 verscheen het album op CD in een zogenaamde expanded version. Hierop staan naast bovengenoemde vijf tracks de volgende bonussen:

 1. Invitation
 2. Song of the marching children (early, single version)
 3. Storm and thunder
 4. Lost forever
 5. Memories
 6. From the end 'til the beginning

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]