Sonic & Knuckles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sonic & Knuckles
Ontwikkelaar Sega Technical Institute
Sonic Team
Uitgever Sega
Datum van uitgave oktober 1994
Genre Platformspel
Spelmodus Singleplayer
Engine Sonic 3 aangepast
Leeftijdsklasse VRC: GA
Platform Sega Genesis/Mega Drive, pc, Xbox Live, Virtual Console (Wii)
Media 16 megabit-spelcartridge
Navigatie
Spelserie Sonic the Hedgehog
Voorloper Sonic the Hedgehog 3
Vervolg Sonic the Hedgehog 4: Episode I
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Sonic & Knuckles is een platformspel uit de Sonic the Hedgehog-serie. Het spel is ontwikkeld door de Amerikaanse studio Sega Technical Institute in samenwerking met Sonic Team, en uitgebracht door Sega voor de Sega Genesis/Mega Drive in 1994.

Het spel is een direct vervolg op Sonic the Hedgehog 3, die eerder in 1994 werd uitgebracht.

Gameplay[bewerken]

Het spel focust zich op zowel Sonic als Knuckles. De keuze met welk personage er wordt gespeeld beïnvloedt de zones en levels. Zowel Sonic als Knuckles moeten dezelfde zones doorlopen, maar afhankelijk van het personage zijn de lay-out en de eindbaasgevechten anders. Vanaf de Lava Reef zone worden deze verschillen steeds groter. De manier van spelen is echter voor beide personages vrijwel hetzelfde.

Sonic kan iets harder lopen dan Knuckles en hoog springen. Knuckles kan tegen muren opklimmen en door enkele barricades heen breken.

Net als in Sonic the Hedgehog 3 zijn er bonuslevels en speciale levels. De bonuslevels zijn te betreden door 20 ringen te verzamelen en dan door een ring van sterren te springen. Het eerste bonuslevel combineert de gokautomaat uit Sonic the Hedgehog 2's Casino Night Zone en de 360° draaiende labyrint level uit het eerste Sonic the Hedgehog-spel. Het tweede bonuslevel is een grote verticale koers met magnetische bollen waarmee Sonic zichzelf omhoog kan schieten.

Verhaallijn[bewerken]

Sonic & Knuckles gaat verder waar Sonic the Hedgehog 3 stopte. Na Dr. Robotnik's nederlaag in de lanceerbasis, valt de herbouwde Death Egg naar Angel Island en crasht in de Lava Reef's vulkaan. Robotnik probeert wederom zijn Death Egg te repareren, ditmaal door de Master Emerald als energiebron te gebruiken.

Robotnik laat Knuckles denken dat Sonic achter de Master Emerald aan zit. Derhalve vecht Knuckles eerst tegen Sonic. Pas nadat Robotnik de Emeralds steelt doorziet Knuckles het bedrog. Met tegenzin spant hij samen met Sonic tegen Robotnik.

In Knuckles' verhaallijn wordt hij aangevallen door Eggrobo. Hij wil zich op hem wreken. Wanneer Eggrobo verdwijnt moet Knuckles het opnemen tegen Mecha Sonic.

Lock-on Technology[bewerken]

Sonic & Knuckles maakt gebruik van "lock-on technology", waardoor een andere spelcartridge tegelijk met Sonic & Knuckles kan worden aangesloten op de Mega Drive. Op deze manier kan men het spel combineren met Sonic the Hedgehog 2 en Sonic the Hedgehog 3. Deze technologie werd bedacht daar de ontwikkelaars van Sonic 3 niet deadline konden halen voor geplande Sonic 3-spel. Eigenlijk zou Knuckles al een bespeelbaar personage moeten zijn in Sonic 3, en zouden ook de levels van Sonic & Knuckles in dit spel verwerkt moeten worden. Door tijdgebrek werd Sonic 3 uitgebracht met de toen gemaakte levels, en werden de andere levels in Sonic & Knuckles verwerkt.

Sonic the Hedgehog 3[bewerken]

Indien Sonic & Knuckles wordt gecombineerd met Sonic the Hedgehog 3 veranderen de volgende dingen:

  • De speler kan de levels van Sonic 3 nu ook spelen met Knuckles.
  • Direct na het laatste level van Sonic 3 gaat het spel verder met het eerste level van Sonic & Knuckles. De laatste eindbaas van Sonic 3 komt niet langer voor Sonic en Tails. Knuckles moet daarentegen deze baas verslaan maar dan wel op een andere locatie.
  • De speler kan spelen als Tails in de levels van Sonic & Knuckles.
  • De speler moet elke Chaosdiamant verzamelen voordat de bijbehorende superdiamant kan worden gevonden om Hyper Sonic of Hyper Knuckles te worden.
  • Het spel kan nu ook in de levels van Sonic & Knuckles worden opgeslagen middels Sonic 3 ' s savefunctie.
  • Het spel gebruikt uitsluitend de geluiden van Sonic & Knuckles.

Zodra de speler een personage heeft gekozen worden er meer kleine verschillen duidelijk.

Sonic the Hedgehog 2[bewerken]

Sonic & Knuckles kan ook worden gecombineerd met het spel Sonic the Hedgehog 2. Het resultaat is een spel gelijk aan Sonic the Hedgehog 2 (met een paar kleine aanpassingen) waarin de speler met Knuckles kan spelen in plaats van Sonic of Tails.

Sonic the Hedgehog[bewerken]

Aanvankelijk was het de bedoeling Sonic & Knuckles ook te kunnen combineren met het originele Sonic-spel, maar dit bleek niet mogelijk door het verschil in kleuren tussen beide spellen. Jaren later lukte het een paar hackers echter toch door Knuckles slechts twee tinten rood te geven in plaats van de gebruikelijke vier of vijf.

Platforms[bewerken]

Jaar Platform
1994 Sega Mega Drive
2009 Xbox 360
2010 Virtual Console (Wii)

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
GamePro (USA) Sega Mega Drive november 1994 100%
neXGam Sega Mega Drive 18 oktober 2010 95%
Jeuxvideo.com Sega Mega Drive 11 januari 2010 95%
Jeuxvideo.com Xbox 360 11 januari 2010 95%
VicioJuegos.com Sega Mega Drive 26 juni 2006 94%
Electronic Gaming Monthly (EGM) Sega Mega Drive december 1994 93%
GameFan Magazine Sega Mega Drive november 1994 91%
Entertainment Weekly Sega Mega Drive 11 november 1994 91%
Vandal Online Xbox 360 14 september 2009 90%
Strategy Informer Xbox 360 8 september 2009 75%