Sonic the Hedgehog 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sonic the Hedgehog 3
Ontwikkelaar Sega Technical Institute
Sonic Team
Uitgever Sega
Datum van uitgave februari 1994
Genre Actiespel, Platformspel
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse VRC: GA (originele uitgave)
ESRB: K-A (re-release) (1997)
ELSPA: 3+
Platform Sega Genesis/Mega Drive, Virtual Console (Wii)
Media 16 megabit-spelcartridge
Navigatie
Spelserie Sonic the Hedgehog
Voorloper Sonic the Hedgehog 2
Vervolg Sonic & Knuckles
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Sonic the Hedgehog 3 (Japans:ソニック・ザ・ヘッジホッグ3), vaak afgekort tot Sonic 3, is een platformspel uit de Sonic the Hedgehog-franchise. Het spel werd ontwikkeld door Sega Technical Institute in samenwerking met Sonic Team, en werd uitgebracht door Sega in 1994.

Het spel sluit nauw aan op zijn opvolger, Sonic & Knuckles, aangezien de twee spellen eigenlijk gepland waren om als 1 spel te verschijnen. Tijdgebrek dwong de ontwerpers echter het spel op te splitsten in twee delen.

Verhaallijn[bewerken]

Volgens de Sonic-chronologie speelt het spel zich kort na de gebeurtenissen uit Sonic the Hedgehog 2 af. Dr. Robotniks ruimtestation, de Death Egg, is door toedoen van Sonic uit zijn baan om de aarde geraakt en stort neer.

De Death Egg komt terecht op Angel Island, een mysterieuze zwevende landmassa die door de meesten gezien wordt als een legende. Terwijl Robotnik zijn schip repareert, ontmoet hij de enige inwoner van het eiland: Knuckles. Hij is de laatste overlevende van een oude beschaving, en de bewaker van de chaosdiamanten.

Wetende dat Sonic en Tails hem achterna zullen komen, maakt Robotnik Knuckles wijs dat Sonic het op de diamanten heeft voorzien en dat hij gekomen is om ze te helpen beschermen. Kort hierna landen Sonic en Tails op Angel Island. Knuckles valt de twee meteen aan, en neemt de diamanten mee.

Sonic en Tails moeten nu Dr. Robotnik ervan weerhouden de Death Egg te repareren, en ondertussen Knuckles proberen te ontlopen.

Gameplay[bewerken]

Veranderingen[bewerken]

Sonic 3 gebruikte een snellere en flexibelere game engine dan in Sonic 2. Dit maakte dat de levels veel uitgebreider konden worden. De levels in Sonic 3 zijn drie keer groter dan in voorgaande spellen, en hebben meerdere routes voor de verschillende personages (elk personage kan dankzij zijn vaardigheden slechts een van de routes gebruiken). Ook hebben de levels een gedetailleerdere omgeving, meer eind- of levelbazen en meer set pieces.

Het spel introduceerde een aantal nieuwe aspecten voor de Sonic-spellen, zoals grotere verhaallijnen die in het hele spel de rode draad vormen, meerdere typen schilden, en nieuwe geluidseffecten. Elk level sluit direct aan op het volgende middels een tussenfilmpje. Derhalve lijken alle levels onderdeel uit te maken van een grote geografische locatie, terwijl in vorige spellen de levels allemaal een andere omgeving hadden.

Manier van spelen[bewerken]

In singleplayermodus kan de speler kiezen tussen Sonic of Tails. De speler kan enkel met dit personage spelen, of het andere personage mee laten lopen als een NPC. In multiplayermodus kan men met beide tegelijk spelen.

De speler moet zes zones doorlopen, elk bestaande uit twee levels. Het eerste level bevat tussentijds een baas, en level twee heeft een eindbaas. OM het spel geheel uit te spelen moeten ook zes chaosdiamanten worden verzameld in de speciale levels.

Tails en Sonic hebben beide speciale bewegingen. Zo kan Tails korte tijd vliegen of zwemmen. Sonic kan een schild oproepen dat hem voor een fractie van een seconde beschermt tegen de inslag van een projectiel.

De multiplayermodus bevat nog steeds de racefunctie uit Sonic the Hedgehog 2. Maar in plaats van dat levels uit de singleplayermodus worden gebruikt voor deze race, zijn er vijf nieuwe levels toegevoegd aan het spel specifiek voor dit doel.

Power Ups[bewerken]

De power-ups in het spel bestaan uit drie type schilden. Deze kunnen enkel door Sonic worden gebruikt.

  • Bliksemschild: absorbeert alle elektrische aanvallen, en trekt ringen aan. Sonic kan een dubbele sprong en een Boost Blast gebruiken. Het schild kan niet tegen water.
  • Vuurschild: absorbeert alle vuuraanvallen, en stelt een personage in staat om over lava te lopen zonder gevolgen. Sonic kan met dit schild een Fireball Spin Dash uitvoeren. Het schild kan eveneens niet tegen water.
  • Waterschild: het enige schild dat ook onder water blijft werken. Met dit schild kan Sonic onder water overleven (er is geen tijdlimiet van hoelang hij onder kan blijven). Sonic kan ook een Bubble Bounce sprong gebruiken. Het schild verdwijnt direct zodra Sonic schade oploopt.

Sonic 3 & Knuckles[bewerken]

Het is mogelijk om Sonic 3 en Sonic & Knuckles aan elkaar te koppelen zodat het één spel werd, alleen werd laatste baas van Sonic 3 verwijderd en ging je dus verder in het eerste level van Sonic & Knuckles.

Compilaties[bewerken]

De volgende compilaties bevatten het spel:

naam jaar platforms
Sonic Jam 1997 Sega Saturn
Sonic & Knuckles Collection 1997 PC
Sonic & Garfield Pack 1999 PC
Sonic Mega Collection 2002 Nintendo GameCube
Sonic Mega Collection Plus 2004 PlayStation 2, Xbox en PC
Sonic's Ultimate Genesis Collection 2009 Xbox 360 en PlayStation 3
Sonic Classic Collection 2010 Nintendo DS.

Ontvangst[bewerken]

Hoewel Sonic 3 minder goed verkocht dan Sonic 2, werd het spel goed ontvangen door critici en fans.

Beoordeeld door Platform Datum Score
Sega-16.com Sega Mega Drive 3 juli 2004 100%
The Video Game Critic Sega Mega Drive 9 september 2001 100%
Entertainment Weekly Sega Mega Drive 11 februari 1994 100%
GamePro (USA) Sega Mega Drive maart 1994 100%
Electronic Gaming Monthly (EGM) Sega Mega Drive maart 1994 95%
Power Unlimited Sega Mega Drive maart 1994 93%
Official Nintendo Magazine Wii 10 januari 2008 93%
Game Players Sega Mega Drive maart 1994 92%
Video Games & Computer Entertainment Sega Mega Drive april 1994 90%
Gamestyle Xbox 360 21 juni 2009 80%

Externe links[bewerken]