Sonja Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sonja Meijer
Sonja Meijer - photo by Cor Jong (cropped).JPG
Persoonsgegevens
Geboren 22 november 1929
Overleden 4 januari 1994
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract-figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Groei in Capelle aan den IJssel
Uiltje in Gouda

Sonja Meijer of ook wel Sonja Meyer (Gouda, 22 november 1929 - Reeuwijk, 4 januari 1994) was een Nederlandse beeldhouwer.[1]

Leven en werk[bewerken]

Sonja Meijer was een in Gouda geboren beeldhouwster, die zich op 18-jarige leeftijd in Reeuwijk vestigde. Ze woonde bijna 40 jaar samen met haar levenspartner in een zelf ontworpen en ook zelf gebouwde houten villa aan de John Raedeckersingel in Reeuwijk. Toen ze zich daar vestigde kreeg ze van de toenmalige burgemeester het aanbod de naam van haar straat zelf te bedenken.[bron?] Dat werd dus de naam van haar favoriete beeldhouwer. Het pad dat van de Raadhuisweg langs haar huis naar de Raedeckersingel loopt is sinds haar dood officieel omgedoopt tot het Sonja Meijerpad.

Sonja Meijer maakte naast sculpturen en beelden ook etsen, tekeningen en ze schreef poëzie. Haar gedichten zijn in diverse verzamelbundels en tijdschriften gepubliceerd.

Meijer kreeg haar opleiding van de beeldhouwers Dirk Bus, Henri van Haaren en Cor Hund. Haar werken zijn vooral te vinden in Gouda, Reeuwijk, Capelle aan den IJssel, Oudewater en Alphen aan den Rijn.

In 1950 maakte zij voor het nieuwe badhuis in Alphen aan den Rijn vier reliëfs, waarover opwinding ontstond vanwege het zogenaamde 'onkuise' karakter. Eén van de reliëfs verdween naar de zolder van het gemeentehuis. Later zijn deze reliëfs, in brons gegoten, geplaatst in de buitenmuur van het zwembad 'De Thermen', dat in 2007 is afgebrand.[2]

Boven de ingang van het oude gemeentehuis van Reeuwijk hangt nog steeds het door haar ontworpen “Wapen van Reeuwijk”. Haar werk kent diverse stijlen, maar haar liefde voor dieren is vaak in haar openbare werken terug te zien.

Andere werken (selectie)[bewerken]

Zie ook[bewerken]