Sony-San

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sony San
Stripreeks Suske en Wiske
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Sony San is een speciale uitgave uit de reeks van Suske en Wiske gemaakt voor Brandsteder Electronics b.v. door Wavery Productions b.v. ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van Sony in Nederland. Het verhaal vormt dus geen onderdeel van de Vierkleurenreeks en bevat als zodanig ook geen nummer. Het stripboek staat op de voorkant aangeduid als "infostrip". Er wordt veel tekst gebruikt en in kaders wordt informatie gegeven.

Locaties[bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Personages[bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Uitvindingen[bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen een rol:

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik laat zijn vrienden zijn nieuwe videorecorder zien, maar door zijn onhandigheid gaat het ding stuk en hij wordt kwaad op zijn vrienden die naar professor Barabas vertrekken. Ze vinden de professor in de tuin en hij vertelt dat hij rare geluiden uit het laboratorium hoort komen. In het laboratorium vinden de vrienden een speelgoedbeertje wat zich voorstelt als Sony San en vertelt dat het van siliconen is gemaakt. In het beertje zit een chipkaart met veel ruimte om alle Suske en Wiske verhalen op te slaan. Sony San vertelt dat hij zo’n veertig jaar geleden door Akio Morita, de oprichter van Sony, is gemaakt in Japan. Het beertje wil graag met de teletijdmachine in de toekomst kijken, hij is benieuwd hoe de klank- en beeldtechniek van het jaar 2001 zal zijn.

Sony San ziet Schanulleke en wordt verliefd op het poppetje, hij ziet hierdoor niet dat de teletijdmachine op een ander jaartal staat ingesteld. Professor Barabas gaat met Sony San naar Tokio in het jaar 1946, maar niemand merkt dat Sony San Schanulleke heeft meegenomen. Suske en Wiske gaan terug naar Lambik die intussen helemaal vast zit in zijn videotape. Dan ontdekt Wiske dat ze Schanulleke kwijt is en ze gaan terug naar het laboratorium van professor Barabas en zien op de teletijdmachine dat Schanulleke bij Sony San en de professor is. Lambik maakt dan ook de teletijdmachine stuk en de professor merkt dit aan zijn armbandcontroler. Dan stelt het beertje de professor voor aan Akio Morita die Sony San heeft gemaakt en neemt hem mee naar de elektronicafabriek.

Sony San stopt een elektronisch werkje in Schanulleke waardoor ze ook kan praten en bewegen. Dan helpt het beertje Akio Morita en de professor met het repareren van de teletijdmachine, ze maken met onderdeeltjes een nieuwe afstandsbediening. Professor Barabas komt met Schanulleke en Sony San in 2001 terecht. Ze zien dat het fabriekje is veranderd in een enorm complex en wordt aangevallen door zwarte robot-ninja’s. De robots halen een laserpistool en de samoerais die de fabriek bewaken worden bang. De vrienden sluipen naar de fabriek en de oudere Morita laat hen binnen. Ze zien dat de ninja-robots hun orders krijgen van een grote robot en Morita vertelt dat de concurrentie de geheimen van Sony wil stelen.

In de grote robot zit Krimson en Sony San gaat terug in de tijd om hulp te halen. Jerom krijgt een walkman van Sony San en gaat met Suske, Wiske en Lambik met het beertje mee in de tijd. Schanulleke verzorgd de gewonde verdedigende robots van de fabriek tijdens de aanval van Krimson. Met blikopeners en de hulp van Jerom kunnen de vrienden de ninja’s verslaan, maar dan stuurt Krimson twee Sumoworstelrobots op Jerom af. Jerom kan ook deze robots verslaan en neemt Krimson gevangen. In de eenentwintigste eeuw bestaan geen gevangenissen meer en Krimson wordt op een fiets gezet als straf (hij moet een lamp laten branden). De vrienden reizen terug naar hun eigen tijd en Sony San gaat mee zodat hij altijd bij Schanulleke kan blijven. Sony San geeft Lambik een nieuwe video cadeau en vertelt dat zelfs een eerste klasse kluns hem niet kapot kan maken.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

 • In kaders wordt informatie gegeven over Sony;
  • MSX-computer
  • HiFi en Compact disc
  • Sony grootste tapefabrikant ter wereld
  • Sony Video-8, de wereldstandaard in video!
  • Sony Trinitron - Voor ’n helderder, scherper en kleurrijker beeld!
  • Sony Walkman: de énige echte!