Sony Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sony Corporation
ソニー株式会社
Sony Corporation
Sony Building in New York City
Sony Building in New York City
Beurs NYSE: SNE, TSE: 6758
Oprichting 7 mei 1946
Sleutelfiguren Kazuo Hirai (b.President/CEO)
Masaru Kato (EVP/CFO)
Hoofdkantoor 1-7-1 Konan, Minato,
〒108-0075, Tokyo, Japan[1]
Werknemers 146.300 (2013)[1]
Producten Volledige lijst van bezittingen; consumentenelektronica, films, muziek, televisie, financiële dienstverlening
Omzet Gestegen 75,410 miljard dollar (2014)[2]
Winst Gedaald 0,257 miljard dollar (2014)[2]
Website Sony Global
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sony Corporation (Japans: ソニー) is een Japans conglomeraat. Het wereldwijd aanwezige concern is primair actief als fabrikant van consumentenelektronica en is een grote mediaspeler als globaal mediaconglomeraat. Hiernaast produceert Sony computerspellen en spelconsoles (Sony Computer Entertainment) en verzorgt het financiële dienstverlening aan Japanse consumenten. Het hoofdkantoor staat in Tokio, Japan en het concern heeft divisiehoofdkantoren in Berlijn (Europa), New York en Culver City (beide Noord-Amerika).

Van een elektronicabedrijf met twintig werknemers is Sony uitgegroeid tot een wereldwijd vertegenwoordigd concern met meer dan 146.300 werknemers.[1] Zelf opgericht in 1947, is Sony eigenaar van bedrijven met een langere geschiedenis dan het concern zelf, waaronder het oudste platenlabel ter wereld (Columbia Records, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1888) en Metro-Goldwyn-Mayer (opgericht in 1924). Sony is de op een na grootste producent van consumentenelektronica ter wereld, achter het eveneens Japanse Matsushita Electric (voornamelijk bekend via de merknaam Panasonic) en vóór het Nederlandse Koninklijke Philips.

Bedrijfsoverzicht[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Sony werd op 7 mei 1946 opgericht door Masaru Ibuka en Akio Morita onder de naam "Tokyo Tsushin Kogyo" (Tokyo Telecommunications Engineering). In het begin had het bedrijfje slechts twintig werknemers. Het allereerste product was een rijstkoker. Toen Tokyo Tsushin Kogyo een Romaanser klinkende naam voor hun bedrijf zocht, om zichzelf beter in de markt te plaatsen, kozen de oprichters voor de naam Sony. De initialen van de bedrijfsnaam (TTK) werden namelijk al gebruikt door het spoorwegbedrijf Tokyo Kyuko.

De naam Sony was een mix van het Latijnse woord sonus, de oorsprong van geluid, en sonny boy: een in Japan populaire Engelse uitdrukking voor een jong persoon met een vrije en pionierende geest.[3] Sony was een van de eerste Japanse bedrijven die hun naam in het Latijnse schrift schreven.

Mitsui Banking, de huisbankier van TTK, vond de naamsverandering vreemd. Als de naam toch veranderd moest worden, moest het Sony Electronic Industries, Sony Teletech of iets dergelijks worden, vond de bank. Maar Morita en Ibuka hielden voet bij stuk. Zij meenden dat de bedrijfsnaam niet gebonden moest zijn aan een bepaalde industrie. Uiteindelijk keurde ook de bank de nieuwe naam goed en Sony Corporation was geboren.

Bedrijfsovernames[bewerken]

Sony bezit hiernaast ook vele televisienetwerken in India en enkele zenders in Europa, gericht op Indische gemeenschappen. In Latijns-Amerika bezit het concern onder andere Sony Entertainment Television[4], een televisienetwerk dat populaire Amerikaanse programma's uitzendt met Spaanse of Portugese (alleen Brazilië) ondertiteling.

Hervormingen (Howard Stringer)[bewerken]

Op 7 maart 2005 kondigde Sony aan dat Nobuyuki Idei, destijds bestuursvoorzitter en Group CEO, vervangen zal worden door Howard Stringer. Hij was destijds bestuursvoorzitter en CEO van de Sony Corporation of America (Noord-Amerikaanse divisie van Sony) en vicevoorzitter, CEO en COO van Sony Entertainment Business Group. De onverwachte keuze van Sony om Idei door de in Wales geboren, Howard Stringer te vervangen, zorgt ervoor dat er voor het eerst een niet van Japanse afkomst zijnde topman aan het hoofd komt te staan bij een groot, Japans elektronicabedrijf. Op dezelfde dag kondigde Sony tevens aan dat de toenmalige president, Kunitake Ando, af zal treden en vervangen zal worden door Ryoji Chubachi.

Sinds 22 juni 2005 heeft Stringer definitief zijn nieuwe functies aangenomen en heeft Chubachi ook het kantoor ingenomen van Kunitake Ando.[5] Het is aan hem om het winstmarge op de consumentenelektronica weer omhoog te krijgen en de hoge kosten van het concern te verminderen.

Sony's kracht[bewerken]

De kracht van Sony is het marketen van tamelijk dure, mooi ontworpen, hoog-technologische consumentenelektronica. In de jaren negentig brak Sony bijvoorbeeld de markt van de spelconsoles open. Tot dan toe was die verdeeld tussen Sega en Nintendo. Sony is min of meer verantwoordelijk voor het feit dat Sega geen consoles meer verkoopt.

Sony is ook groot geworden door jarenlang de marktleider te zijn in Japan in veel van de markten binnen de consumentenelektronica. Door hypes en rages te starten (waaronder met de Walkman), waar Japanners over het algemeen dol op zijn, bereiken zij binnen een bepaalde sector vaak in één klap een groot marktaandeel door de introductie van een nieuw model.

Mediaconglomeraat[bewerken]

Sony wordt tegenwoordig ook aangeduid als een mediaconglomeraat, dat slaat op het grote aantal film, televisie en muziekbedrijven die het bedrijf bezit. Hoewel het bedrijf begon als een elektronicafabrikant, is het sinds de jaren 80 zich ook gaan ontwikkelen naast de consumentenelektronica, in het begin voornamelijk door middel van grote overnames, waarbinnen de overnames van CBS Records, Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Screen Gems en de MGM Studios (tegenwoordig Sony Pictures Studios) vallen. Tegenwoordig is Sony door die ontwikkeling richting de media een van de grootste spelers op het gebied van muziek, televisieproductie en film geworden.

Film[bewerken]

Sony Pictures Entertainment is een van de grootste filmstudio's ter wereld en uitermate dominant op de wereldwijde filmindustrie. Columbia TriStar Motion Picture Group (Columbia Pictures, TriStar Pictures en Sony Pictures Classics), Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), United Artists (door de overname van MGM) en Triumph Films maken onder andere deel uit van de Sony Pictures Entertainment Group.

Muziek[bewerken]

In 1988 nam Sony Columbia Music/CBS Records over. Columbia werd omgedoopt in Sony Music Entertainment Group en vormde in 2004 een joint venture met BMG Music van Bertelsmann. De nieuwe combinatie heet Sony BMG Music Entertainment. In dit bedrijf bezitten Sony en BMG ieder vijftig procent van de aandelen. De combinatie Sony BMG, samen met het grootste muziekconcern ter wereld Universal Music Group, beheerst zestig procent van de wereldwijde muziekmarkt, waardoor veel kleinere muzieklabels tegen het samengaan van BMG met Sony Music waren. Toch keurden zowel de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission, als de Europese Commissie de fusie goed.

Producten en bezittingen[bewerken]

Producten[bewerken]

Sony net md walkman mz n510.jpg
Sony's zelfontwikkelde Minidisc, destijds bedoeld als opvolger van de cassettebandjes
Sonyhdrfx1.jpg
Sony HDR-FX1

Bekende producten en technologieën van Sony omvatten onder andere:

Bezittingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van bezittingen van Sony Corporation voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Enkele van de bekendste bezittingen van Sony omvatten:

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c Sony Global - Corporate Information
  2. a b (en) Consolidated financial results for the fiscal year ended March 2014, Sony Corporation
  3. (en) Sony Corporate History met korte stukken geschiedenis over het ontstaan van onder andere de bedrijfsnaam
  4. Ook wel bekend als Canal Sony
  5. Origineel persbericht van de definitieve aanstellingen: Sony Appoints Members of the Board, Corporate Executive Officers, Corporate Executives and Group Executives