Soorten mieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
06-12-2018

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Tekstdump van wikikids, informatie staat al op mieren

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

er zijn verschillende soorten mieren met verschillende manieren van leven. Hier worden een paar genoemd.


honingpotmieren Honingpotmieren - er zijn meerdere soorten mieren die honingpotmieren genoemd worden. De overeenkomst van deze verschillende soorten is hun unieke overlevingsstrategie. De honingpotmieren zuigen honingdauw op, dat wordt gemaakt door bladluizen. Maar in plaats van de zoete honingdauw op te eten, wordt de honingdauw bewaard in het achterlijf van de mieren, hierdoor zet het achterlijf van de mier uit waardoor ze moeilijk kunnen bewegen. De opgezwollen mieren zijn levende opslagplaatsen voor voedsel, wanneer een andere mier voedsel nodig heeft, spuugt de opgezwollen mier een beetje honingdauw uit. Een soort mier die honingpotmier genoemd wordt is de Myrmecocystus mexicanus. bladsnijdermieren Bladsnijdermieren - verschillende soorten mieren nemen stukjes van bladeren mee naar hun kolonie. Ze eten de bladeren niet op, maar gebruiken ze als voedsel voor speciale schimmels die ze in hun kolonie verbouwen. De mieren eten deze speciale schimmel. Een voorbeeld van een soort mier die dit doet is de Atta colombica.

slavendrijversmier Mieren die andere mieren als slaven gebruiken - Er zijn mieren die werksters van andere soorten mieren ontvoeren en tot slaven maken. Bijvoorbeeld Polyergus lucidus. Parasitaire mieren - Er zijn mierensoorten die zelf geen werksters hebben. De koningin kan alleen andere koninginnen en mannetjes maken. Hoe de koningin dan aan werkster komt is door de koningin van een andere kolonie te vervangen. De parasietenkoningin doet alsof ze de andere koningin is door dezelfde feromonen (zie kopje Communicatie) als de originele koningin te gebruiken. De werksters denken dat de nepperd de echte koningin is, en soms komt het zelfs zo ver dat de echte koningin vermoord wordt door haar eigen mieren. Een mierensoort die dit doet is bijvoorbeeld: Lasius umbratus.