Sophia Myles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sophia Myles
Myles tijdens het filmfestival van Berlijn
Algemene informatie
Geboren 18 maart 1980
Land Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sophia Myles (Londen, Verenigd Koninkrijk, 18 maart 1980) is een Britse actrice.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Sophia werd in Londen geboren. Haar vader Peter Myles was een anglicaans priester in Isleworth. Haar moeder Jane is een uitgever. Ze heeft een jongere broer genaamd Oliver, die lijfwacht is en afwisselend in Cornwall en Australië is. Myles groeide op in Notting Hill. Toen ze elf jaar oud was, verhuisde ze met haar familie naar Isleworth. Op haar zestiende werd ze tijdens de opvoering van een toneelstuk ontdekt door Julian Fellowes (scenarioschrijver van Gosford Park), die haar een rol gaf in de televisiefilm The Prince and the Pauper. In 1999 werd Myles geaccepteerd om filosofie in Universiteit van Cambridge te studeren, maar ze koos ervoor om verder te gaan met haar acteerwerk.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste grote film was Mansfield Park. Ze speelt meestal bijrollen in zowel Amerikaanse als Engelse producties, zoals Underworld en het vervolg daarop, Underworld: Evolution. In 2001 speelde ze de vrouw van Johnny Depp in de film From Hell. In 2004 speelde Myles Lady Penelope in de film Thunderbirds. In 2006 speelt ze haar eerste hoofdrol in Tristan & Isolde als Isolde. Ze wordt door diverse filmbladen een veelbelovende actrice genoemd. Sommigen vergelijken haar met actrice Kate Winslet.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Myles woont tegenwoordig in Green Park (Londen) en haar bezigheden buiten het acteren zijn paardrijden, skiën, skaten en zwemmen.

In het verleden heeft ze een relatie gehad met de 34 jaar oudere acteur Charles Dance, die ze leerde kennen tijdens de opnames van The Life and Adventures of Nicholas Nickleby, waarin hij haar oom Ralph Nickleby speelde. Geen van beiden hebben ooit over hun relatie gesproken in het openbaar.

Na haar relatie met Dance werd er gedacht dat ze een relatie met haar Colditz tegenspeler Damian Lewis had. Zijzelf ontkende de geruchten.

In oktober 2005 kreeg ze een relatie met Schotse acteur David Tennant. Ze hebben elkaar ontmoet toen ze Madame de Pompadour speelde in een gastrol in de televisieserie Doctor Who. Vlak hierna vertrok Myles naar Los Angeles voor de opnames van de televisieserie Moonlight. In oktober 2007 verbrak Tennant hun relatie per telefoon.

Andere projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Myles heeft buiten haar filmtraject ook meegedaan aan videoclips van verschillende artiesten. Zo was zij in 2003 te zien in Ronan Keatings Love Wont Work (If We Don't Try). Ook in de videoclip van Inflatable van de band Bush speelde ze mee. In 2006 was ze te zien in de videoclip van het nummer We Belong Together van Gavin DeGraw.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]