Sophie-Louise-Zoé de Feltz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barones Sophie-Louise-Zoé de Feltz; burggravin Vilain XIIII, en haar dochter Marie-Louise-Victoire geschilderd door Jacques-Louis David

Sophie-Louise-Zoé de Feltz (Brussel, 28 november 1780 - Kasteel Wissekerke, Bazel, 1853) was een Belgische edelvrouw.

Haar vader, baron Guillaume (1744-1820) was voorzitter van de Académie royale des Sciences et des Belles-Lettres de Bruxelles (Koninklijke Academie van Wetenschappen en Letteren van Brussel), en ze behoorde tot de meest vooraanstaande families van de stad. Ze was de jongste van vier kinderen, van wie er twee stierven op jonge leeftijd.

De gravin is vooral bekend dankzij haar portret geschilderd door Jacques-Louis David in 1816. David, hofschilder van de Franse keizer, was in ballingschap in Brussel, waar hij dit werk maakte. De burggravin en haar dochter poseerden uren, in een typische empirestijl. Het werk is een van Davids meesterwerken en hangt in de National Gallery in Londen.

De gravin was hofdame van Marie Louise van Oostenrijk, keizerin van Frankrijk en Louise Marie van Orléans, koningin van België. In 1853 overleed ze in Bazel, op het kasteel van de familie.

Huwelijk[bewerken]

Ze huwde met graaf Philippe Vilain XIIII op 5 april 1802 en schonk hem acht kinderen:

Externe link[bewerken]