Sophie Scholl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sophie Scholl
Hans en Sophie Scholl op postzegel uit de DDR, 1961.
Hans en Sophie Scholl op postzegel uit de DDR, 1961.
Volledige naam Sophia Magdalena Scholl
Geboren 9 mei 1921, Forchtenberg
Overleden 22 februari 1943, München
Land Duitsland
Jaren actief 1942-1943
Groep Die Weiße Rose
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Sophia Magdalena (Sophie) Scholl (Forchtenberg, 9 mei 1921 - München-Stadelheim, 22 februari 1943) was een Duitse studente en verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

Sophie Scholl, haar broer Hans Scholl, haar zusters Inge en Elisabeth en haar broer Werner werden christelijk-humanistisch opgevoed.

In 1942 ging zij in München biologie en filosofie studeren. Door haar broer Hans, die aan dezelfde universiteit de studie medicijnen volgde, leerde zij studenten kennen die het nationaalsocialisme afwezen. Zij ging deelnemen aan het verspreiden van pamfletten van de verzetsgroep Die Weiße Rose.

Pamfletten van Die Weiße Rose werden vanuit München verspreid in Berlijn, Keulen, Stuttgart en Wenen. De Gestapo vermoedde intussen dat de pamfletten hun oorsprong vonden in studentenkringen in München. Een pamflet dat Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 in een grote oplage gedrukt en door Britse vliegtuigen over Duitsland afgeworpen.

Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl bij het verspreiden van de pamfletten betrapt en overgeleverd aan de leiding van de universiteit. Met Christoph Probst, een ander lid van de groep, werden zij overgeleverd aan de Gestapo. Op 22 februari 1943 werd Sophie Scholl door nazi-rechter Roland Freisler tot de doodstraf veroordeeld, en nog dezelfde dag door middel van de guillotine geëxecuteerd.

Het levensverhaal van Sophie Scholl is meermalen verfilmd. In 2005 kwam de film Sophie Scholl - die letzten Tage uit, die zich baseert op de verslagen van de verhoren van Sophie Scholl door de Gestapo. De film Sophie Scholl werd hoog onderscheiden met Duitse filmprijzen, waaronder de Zilveren Beer voor de beste actrice en de beste regisseur.

Zie ook[bewerken]