Naar inhoud springen

Sordariomycetes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sordariomycetes
Iepziekte (Ophiostoma ulmi) op goudiep (Ulmus hollandica 'Wredei')
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
klasse
Sordariomycetes
O.E. Erikss. & Winka (1997)
Wortels aangetast door Thielaviopsis basicola
Een door Hypomyces chrysospermus geparasiteerde boleet
Camarops polysperma
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sordariomycetes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De Sordariomycetes (synoniemen: Pyrenomycetes, Spathulosporomycetes) of kernzwammen vormen een klasse van schimmels, die tot de ascomyceten behoort.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten vormen peritheciën, enkele soorten van de geslachten Anixiella, Apodus, Boothiella, Thielavia, Zopfiella hebben cleistotheciën.[1][2] De asci staan op de basis of zijdelings in een hymenium. De meeste asci zijn inoperculaat, dunwandig en unitunicaat. De soorten waarbij de ascosporen worden verspreidt door insecten of door water hebben prototunicate asci. Echte parafysen komen alleen voor bij de twee onderklassen Sordariomycetidae en Xylariomycetidae. De Hypocreomycetidae hebben aan de zijkant of in het midden van de asci pseudoparafysen of helemaal geen pseudoparafysen. In de asci zitten meestal acht ascosporen.

Bij deze klasse komen veel anamorfe vormen voor. De anamorfe vormen kunnen hyphomycetisch of coelomycetisch zijn, waarbij de coelomyceten hoofdzakelijk voorkomen bij de Glomerellaceae en Diaporthales. Vele soorten van de orden Ophiostomatales, Chaetosphaeriales en de Hypocreales hebben twee of meer verschillende anamorfe vormen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten van de Ophiostomatales en Microascales veroorzaken vaak opportunistische infecties bij mensen en dieren, zoals Sporothrix schenkii en Fusarium solani. De symbiose met geleedpotigen varieert van antagonistisch tot mutualistisch. Sporen van soorten van de Microascales en Ophiostomatales worden door schorskevers verspreid. Soorten van de Ophiostomatales en Microascales parasiteren op verscheidene geleedpotigen en als schimmelparasieten op grote, vlezige paddenstoelen. Ook de soort goudgele zwameter behorend tot de Hypocreales parasiteert boleten, zoals de gewone krulzoom.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De taxonomische indeling van de Sordariomycetes is als volgt:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sordariomycetes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Sordariomycetes.