Soul Edge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soul Edge
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper Hiroaki Yotoriyama
Ontwikkelaar Project Soul
Uitgever Namco
Datum van uitgave Arcade
april 1996
juni 1996 (Ver. II)
PlayStation
Vlag van Japan 20 december 1996
Vlag van Verenigde Staten januari 1997
Vlag van Europa mei 1997
Genre Vechtspel
Spelmodus Singleplayer, Multiplayer
Platform Arcade
PlayStation
Navigatie
Spelserie Soul
Vervolg Soulcalibur
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Soul Edge (ソウルエッジ, Souru Ejji) is een vechtspel uit 1996, ontwikkeld en uitgebracht door Namco. Het is het eerst spel uit de Soul-serie. Het spel werd aanvankelijk uitgebracht als arcadespel, maar later ook overgezet naar de PlayStation. De PlayStationversie is beter bekend onder de naam Soul Blade.

Soul Edge was vrij populair, maar werd in latere jaren overschaduwd door zijn opvolger, Soulcalibur.

Achtergrond[bewerken]

Soul Edge is het tweede 3D-vechtspel waarin spelers wapens kunnen hanteren. Dit geeft de personages meer mogelijkheden en verschillende vechtstijlen. De personages zijn verdeeld in tragere personages die vanaf een afstand aanvallen, en snelle personages die juist dicht bij hun tegenstander moeten komen.

Een van de bekendste kenmerken van het spel was dat het het eerste vechtspel was met een gedetailleerd aantal individuele vechters, met elk hun eigen motief voor het halen van het einddoel in het spel. De personages zijn allemaal op een of andere manier met elkaar verbonden.

Soul Edge kent twee versies. De tweede versie werd gemaakt door Namco na klachten van spelers die vonden dat de eerste versie te lastig was, met name de laatste eindbaas.

Verhaal[bewerken]

Soul Edge is de naam van een demonisch zwaard dat centraal staat in het spel. Dit zwaard wordt al eeuwenlang door vele mensen gezocht. Het heeft grote krachten, maar brengt de bezitter vaak alleen maar tegenspoed.

Van over de hele wereld komen negen krijgers samen, die allemaal de Soul Edge willen bemachtigen voor hun eigen redenen. Een grote strijd om het bezit van het zwaard is het gevolg.

Gameplay[bewerken]

Soul Edge werd gemaakt voor de introductie van de "8-Way Run", waarmee een speler zijn personage in meer kanten op kan laten bewegen. Qua vechtstijl lijkt het spel sterk op Tekken. Een van de bekendste gameplay-aspecten is de "Weapon Gauge". Dit is een extra meter die zich onder de gezondheidsmeter van een personage bevindt, en die langzaam leegloopt als dat personage een vijandige aanval blokkeert. Wanneer de meter leeg is, verliest het personage zijn wapen en moet ongewapend verder vechten.

Elk personage beschikt over een serie aanvallen, waarvan er een of twee moeten worden ontsloten alvorens ze te kunnen gebruiken.

Ontvangst[bewerken]

Door PXExtreme werd het spel in 1997 verkozen tot het beste vechtspel van het jaar.

Beoordeeld door Jaar Platform Score
Retrogaming History 2009 PlayStation 100%
The Video Game Critic 1999 PlayStation 100%
Play Magazine 1997 PlayStation 96%
Hobby Consolas 1997 PlayStation 95%
Game Revolution 1997 PlayStation 91%
Joystick (French) 1997 PlayStation 85%
Electronic Gaming Monthly (EGM) 1997 PlayStation 83%
IGN 1997 PlayStation 83%
Edge 1997 PlayStation 80%
Adrenaline Vault, The (AVault) 1999 PlayStation 80%

Externe links[bewerken]