Soul Survivor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Soul Survivor
Geschiedenis
Opgericht 1993
Oprichter Mike Pilavachi
Matt Redman
Hoofdkantoor Harderwijk
Type Christelijke organisatie
Aantal werknemers vrijwilligers
Media
Website http://www.soulsurvivor.nl/
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Soul Survivor (vaak afgekort als SoSu) is een internationale christelijke jongerenorganisatie met het hoofdkantoor in Watford (bij Londen). De organisatie organiseert verschillende festivals en evenementen, op locaties verspreid over de hele wereld. Het grootste festival vindt plaats in augustus bij Royal Bath and West Showground, vlak bij Shepton Mallet (Engeland).

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Soul Survivor is ontstaan in St. Andrew's Church, in Chorleywood vanuit Mike Pilavachi en Matt Redman. Zij hadden een 'visie' dat duizenden jongeren God samen zouden aanbidden op een eigen festival. Dit leek concreet vorm te krijgen in 1993 toen ongeveer 2000 jongeren het eerste Soul Survivor-festival bezochten. Het festival groeide in bezoekersaantallen en in 1995 moest het festival gesplitst worden in twee delen. In 2005 was het bezoekersaantal uitgegroeid tot bijna 23.000 mensen.

De activiteiten van Soul Survivor breidden zich uit naar verschillende landen in de wereld, zoals Nederland, Maleisië, de Verenigde Staten, Canada en Australië. In de landen waar Soul Survivor actief is worden lokale festivals gehouden op de leest van Soul Survivor. Soul Survivor houdt zich bezig met verschillende projecten. Een daarvan was 'Soul in the City'. In 2004 zijn bij deze mega-evangelisatieactie een week lang meer dan 20.000 christelijke jongeren de straat op gegaan, om in samenwerking met honderden kerken en de politie van Londen aan praktische projecten deel te nemen, om zo de sfeer en veiligheid te verbeteren. In 2011 en later 2012 had Soul Survivor de ambitie op een gelijk project met ongeveer 2.000 jongeren op te zetten in Amsterdam, maar dit ging wegens gebrek aan belangstelling niet door.[1][2]

In mei 2018 maakte Pilavachi bekend dat zijn organisatie in Groot-Brittannië per 2019 stopt met de organisatie van de jaarlijkse Soul Survivor-conferentie, die intussen twintigduizend bezoekers trok. Volgens Pilavachi was er geen financiële reden om te stoppen. Hij stelde dat hij ruimte voor anderen wilde maken. "Vanaf het begin van Soul Survivor hebben we altijd gezegd dat we zouden stoppen als God zei dat we moesten stoppen. We geloven dat die tijd gekomen is.[3]

Soul Survivor in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Soul Survivor Nederland is in 1998 ontstaan vanuit de Nederlandse familieconferentie In Your Presence, die werden georganiseerd door Stichting Kana. Voor het jeugdprogramma werden Pilavachi en Redman van Soul Survivor Engeland uitgenodigd. Al snel mondde dit uit in eigen jongerenconferenties, met meer dan duizend bezoekers. Met input vanuit Soul Survivor Engeland en Theo Aerts, toentertijd bestuurslid bij stichting Kana, ontstond Soul Survivor Nederland. Veel van de 'werkers van het eerste uur' hebben hun wortels bij de zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht.

In 2000 werd een kantoor in Harderwijk betrokken, waar begin 2003 vijf full timers en vijf part timers werkten. Het jaarlijkse festival bleef ook groeien. De eerste jaren werd deze gehouden in De Bron in Dalfsen, daarna op Heidebeek, het centrum van Jeugd met een Opdracht, en eenmalig in Arnhem. Sinds 2002 wordt het vierdaagse festival gehouden op Strand Nulde bij Putten. Door de jaren heen bleef ook het bezoekersaantal stijgen. In het voorjaar van 2006 kwamen er zo'n vijfduizend jongeren, jeugdleiders en voorgangers naar het Soul Survivor Festival op Strand Nulde (inclusief daggasten). Sinds 2009 ziet Soul Survivor een terugloop in het aantal bezoekers. In dat jaar kwamen er iets meer dan drieduizend bezoekers naar het festival. Dat aantal daalde in jaren daarna zelfs verder naar beneden richting de 1.200 tot 1.500.[4][5] Zelf wijt de organisatie dat aan het feit dat het 'nieuwe' ervan af is[2], maar in 2019 gaf Emmie Overbeek aan dat er in de jaren '90 weinig alternatieve evenementen waren voor christelijke tieners in tegenstelling tot de jaren '10[6]. Bekendste gezichten waren Soul Survivor Nederland zijn Maaike Starreveld en Daniël Hoogteijling, die later zendeling in Kenia werd. Van januari 2012 tot november 2013 was Sven Leeuwestein directeur, maar hij vertrok vanwege een gebrek aan fondsen. Sindsdien werkt de organisatie alleen met vrijwilligers en niet langer met betaalde krachten.[5]

Tot 2010 konden jongeren zich op de conferentie laten dopen. Soul Survivor is daarmee gestopt, omdat er vanuit verschillende kerken kritiek op kwam.[5]

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Soul Survivor houdt zich bezig met verschillende projecten. In Nederland maakte het gebedsnetwerk The Call, waarbij zich meer dan 100 gebedsgroepen hadden aangesloten, lange tijd deel uit van de organisatie. In 2007 stopte Soul Survivor daarmee, omdat zij niet langer de mankracht had voldoende ondersteuning te bieden aan The Call.[7] Andere projecten zijn SoulNet en (tot 2009) SoulSista, gericht op respectievelijk jeugdleiders en vrouwen. In 2006 begon Soul Survivor in samenwerking met Navigators Studentenverenigingen begonnen met een speciaal festival voor studenten, Momentum genaamd. De eerste editie vond plaats op De Betteld in Zelhem. Sinds 2009 wordt Momentum niet meer georganiseerd.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels heeft Soul Survivor Nederland diverse producten ontwikkeld en verspreid. Naast een jaarlijks live-aanbiddingsalbum was dat in 2002 de multimedia-cd Set Apart. Daarnaast heeft Soul Survivor meegewerkt aan de boeken 'Effectief bidden' en 'De Bijbel bidden'. In 2004 schreven 19 jongeren vanuit Soul Survivor samen een eerste eigen boek: 'Als vuur in mijn botten'. In hetzelfde jaar werd ook een eerste volledig Nederlandstalig aanbiddingsalbum ('Dieper') geproduceerd, met twaalf liederen die door jongeren werden geschreven en ingestuurd.

In verband met het tienjarig bestaan is er in 2006 een best-of cd verschenen met 32 live-nummers.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het christelijk spectrum kan Soul Survivor als charismatisch worden getypeerd. Zo is er tijdens bijeenkomst ruimte voor het zogeheten 'lachen in de Geest', een verschijnsel dat onder andere bekend is van de zogeheten Toronto Blessing. Andere thema's waar de nadruk op ligt zijn gebed, gebrokenheid, sociale gerechtigheid, aanbidding en zending.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]