Southern man (Neil Young)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Southern man
Nummer van:
Neil Young
Van het album:
After the gold rush
Uitgebracht 1970
Genre Rock-'n-roll
Duur 5:41
Label Reprise Records
Schrijver(s) Neil Young
Producent(en) David Briggs, Kendall Pacios en Neil Young
Volgorde op After the gold rush
A3
Only love can break your heart
  A4
Southern man
  A5
Till the morning comes
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Southern man is een lied van Neil Young dat afkomstig is van zijn album After the gold rush (1970). Hierna kwam het geregeld terug op verzamelalbums, waaronder als titelsong van The southern man (1993). Het is een aanklacht tegen het racisme in het zuiden van de Verenigde Staten.

Inhoud[bewerken]

In de tekst staan symbolen die verband houden met het zuidelijke racisme, zoals brandende kruisen (van de Ku Klux Klan), koloniale villa's en katoenvelden. Hij vraagt zich af hoelang het nog duurt tot de bevolking zich daar heeft veranderd, er tegelijk van uitgaand dat die verandering er zal komen.

Dit is niet zijn enige nummer met kritiek op het in zijn ogen racistische en conservatieve zuiden. Twee jaar later bracht hij daarover bijvoorbeeld ook nog de single Alabama uit.

Reactie van Lynyrd Skynyrd[bewerken]

In 1974 kwam de southern rockband Lynyrd Skynyrd met een antwoord op zijn twee nummers, Sweet home Alabama genaamd. In een couplet wordt Neil Young letterlijk bij naam genoemd. Later gaf Van Zandt als reactie dat het als grap was bedoeld en zij eigenlijk grote fans van hem zijn. Later droeg hij tijdens optredens ook een T-shirt met de tekst "Tonight's the night" dat verwijst naar Youngs gelijknamige album met bijbehorende titelsong en tournee. Omgekeerd zou Young Sweet home Alabama hebben gezongen tijdens een benefietoptreden voor een kinderziekenhuis, een week na de vliegtuigcrash in 1977 waarbij meerdere bandleden van Lynyrd Skynyrd om het leven kwamen.

Covers[bewerken]

In 1976 nog een coverband, trad de Ierse band U2 al eens op tv op met een cover van Southern man. Ook waren er tal van andere artiesten die het nummer op een plaat zetten. Op de B-kant van een single verscheen een versie van de Teenmakers (It's not fair, 1970). Slechts enkele voorbeelden van covers op muziekalbums zijn van Merry Clayton (Merry Clayton, 1971), Sylvester & The Hot Band (Sylvester & The Hot Band, 1973), The Flying Pickets (Politics of need, 1996) en The String Quartet (Rusted moon - Tribute to Neil Young, 2002).

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Southern man - - - - - - - - - - - - - - - - - 1921 1847 1884 1948
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.