Spaakbeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaakbeen
Radius
Bot
Synoniemen
Oudgrieks Παραπήχιον[1]

Κερκίς[1]
Περόνη[1]

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Spaakbeen mens - vooraanzicht
Spaakbeen mens - achteraanzicht

Het spaakbeen[2] of de radius[3] is een bot in de voorarm, dat zich uitstrekt van de elleboog naar de pols aan de laterale kant (de kant van de duim). Het spaakbeen bevindt zich aan de laterale kant van de ellepijp, die langer en groter is. De bovenkant is smal, en vormt slechts een klein gedeelte van het ellebooggewricht, de onderkant daarentegen is breed en vormt het belangrijkste deel van het polsgewricht. Het is een lang bot, prismatisch in vorm en lichtjes gebogen in de lengte. Tussen spaakbeen en ellepijp bevindt zich een rolgewricht.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b c Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.
  2. Raven, C.P. (1959). Anatomische atlas. Ten gebruike bij het onderwijs aan verplegenden en bij de opleiding voor eerste hulp bij ongelukken. Amsterdam: Scheltema & Holkema N.V.
  3. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.