Spaakbeenslagader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaakbeenslagader
Arteria radialis
Slagader
Gray528.png
Gegevens
Voorziet Hand
  Oorsprong arteria bracchialis
  Vertakkingen Arteria suprarenalis inferior
Ader Vena renalis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 151,592
MeSH A07.231.114.740
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De spaakbeenslagader,[1][2] grote polsslagader[3] of arteria radialis[4] is één van de twee slagaders die ontspringt uit de bovenarmslagader (arteria bracchialis) en loopt aan de duimzijde van de pols. De andere slagader is de ellepijpslagader (arteria ulnaris). Zowel de spaakbeenslagader als de ellepijpslagader voorzien de hand beide van bloed en één van beide kan daarom gemist worden. Daarom wordt dit bloedvat vaak gebruikt als omleiding bij een bypass-operatie van het hart (CABG). De spaakbeenslagader is de slagader die medici vaak gebruiken om de polsslag bij iemand te voelen en te meten. Ook wordt dit bloedvat vaak gebruikt om bloed af te nemen voor een bloedgasanalyse.

Doordat de katheters kleiner zijn geworden is het tegenwoordig ook mogelijk een hartkatheterisatie uit te voeren via de spaakbeenslagader in plaats van via de arteria femoralis.

Schema slagaders onderarm

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  2. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.
  3. Schuurmans Stekhoven, W. (1932). Nolst Trénité’s nieuw verpleegsters zakwoordenboekje (9de druk). Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
  4. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.