Spaanse tortilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een punt van een tortilla

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Ze vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.

De Spaanse tortilla moet niet verward worden met de Mexicaanse tortilla, een pannenkoek van maismeel.

Varianten[bewerken]

Er zijn in Spanje veel verschillende varianten van het recept te vinden, bijvoorbeeld door het toevoegen van groene paprika, chorizo of champignons. In Catalonië maakt men ook vaak tortilla´s van spinazie of aubergine. In het noorden (Baskenland, Cantabrië) vindt men ze ook met kabeljauw of tonijn. In Castilië voegt men vaak doperwten, rode paprika en uitgebakken chorizo aan het recept toe. In sommige gevallen vervangt een van de bovengenoemde ingrediënten de aardappel.

Tortilla´s worden in uiteenlopende diktes en formaten gemaakt, de dikte kan variëren van slechts 3 tot wel meer dan 10 centimeter.

De Spaanse tortilla werd voor het eerst beschreven in een Navarraans document uit 1817.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Spaanse tortilla.