Spaanse tortilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een punt van een tortilla

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Ze vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.

De Spaanse tortilla moet niet verward worden met de Mexicaanse tortilla, een pannenkoek van maismeel.

Varianten[bewerken]

Er zijn in Spanje veel verschillende varianten van het recept te vinden, bijvoorbeeld door het toevoegen van groene paprika, chorizo of champignons. In Catalonië maakt men ook vaak tortilla´s van spinazie of aubergine. In het noorden (Baskenland, Cantabrië) vindt men ze ook met kabeljauw of tonijn. In Castilië voegt men vaak doperwten, rode paprika en uitgebakken chorizo aan het recept toe. In sommige gevallen vervangt één van de bovengenoemde ingrediënten de aardappel.

Recept[bewerken]

Er bestaat eigenlijk geen standaard wijze van het bereiden van een tortilla. Net zoals de ingrediënten kunnen variëren, verschilt ook de bereidingswijze.

Een gebruikelijke manier van klaarmaken is door het klutsen van de eieren in een grote kom, waarna men de aardappels in schijfjes (al licht gefrituurd) en de overige ingrediënten, in blokjes gesneden en licht gebakken, erdoor heen mengt. Dit mengsel wordt dan in een hete koekenpan geschonken en op laag vuur gebakken, zodat de onderkant niet verbrandt en het gerecht de tijd krijgt om van binnen wat te stollen. Zodra de tortilla enige vaste vorm begint te krijgen moet ze worden omgedraaid, eventueel met behulp van een bord, en daarna nog een paar minuten gebakken worden. Een andere gebruikelijke wijze van bereiden is het voorbakken van de aardappelschijfjes en de andere ingrediënten in de koekenpan, waarna de geklutste eieren erover heen worden gegoten. Ook worden alle ingrediënten wel gemengd in een ovenschaal in de oven gedaan om een tortilla te krijgen. Behalve zout en peper, worden er nooit kruiden of specerijen aan de tortilla toegevoegd.

Tortilla´s worden in uiteenlopende diktes en formaten gemaakt, de dikte kan variëren van slechts 3 tot wel meer dan 10 centimeter.

De Spaanse tortilla werd voor het eerst beschreven in een Navarraans document uit 1817.

Zie ook[bewerken]