Spaarndam-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spaarndam-Oost
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Spaarndam-Oost (Noord-Holland)
Spaarndam-Oost
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Haarlemmerliede en Spaarnwoude Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Coördinaten 52° 25′ NB, 4° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,77 km²
Inwoners (BAG, 2018) 2.985[1]
Overig
Postcode 2064 ..
Netnummer 023
Woonplaats (BAG) Spaarndam
Woonplaatscode 3534
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Spaarndam-Oost is een onderdeel van de sociale eenheid Spaarndam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Spaarndam-Oost hoort tot de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude terwijl Spaarndam-West tot de gemeente Haarlem behoort. Totaal heeft Spaarndam zo'n 3000 inwoners; één derde in de gemeente Haarlem, in het oude dorp. Twee derde woont in het nieuwe deel in de gemeente Haarlemmerliede.

Spaarndam wordt beschouwd als een slaapdorp. Van 1917 tot 1993 bevond zich Scheepswerf Stapel aan het Spaarne. In 2007 is hier de woonwijk SpaarneBuiten aangelegd.

Er zijn twee kerken: de katholieke Sint Adalbertus en de Samen op Weg-kerk in het oude dorp. Er zijn twee basisscholen: de Sint Adalbertus en de openbare Spaarneschool.

Spaarndam kent een actief verenigingsleven. Voorbeelden zijn de Sport Vereniging Spaarnwoude, Het gemengd Spaarndams koor, Don Bosco voor de jeugd, de Herensociëteit Spaarndam, een lokale afdeling van Vrouwen van Nu, de Tennisvereniging Spaarndam en toneelvereniging Die Spaerne Gesehlen.

Iets ten zuiden van Spaarndam-Oost bevindt zich De Slokop, een poldermolen die vroeger de Vereenigde Binnenpolder bemaalde.

Zie ook[bewerken]

  1. CBS Statline, Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 27 juli 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen"