Spaarne Gasthuis (Heemstede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spaarne Ziekenhuis (Heemstede))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spaarne Gasthuis, locatie Heemstede
Plaats Heemstede
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Organisatie Spaarne Gasthuis
Gesticht in 1874
Opening 1973[1]
Directeur Ivo van Schaik
Website spaarnegasthuis.nl
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Spaarne Gasthuis (voorheen Spaarne Ziekenhuis) in de Nederlandse gemeente Heemstede is een dependance van het Spaarne Gasthuis. In Heemstede worden uitsluitend dagbehandelingen gedaan.

Geschiedenis: Diaconessenhuis[bewerken]

Jonkvrouwe Teding van Berkhout, die tot de kringen van het protestantse Réveil behoorde, richtte in 1874 in Haarlem een diaconessenhuis op dat gevestigd werd aan de Nieuwe Gracht waar het plaats bood aan acht patiënten. Op 31 augustus 1887 verhuisde dit Diaconessenhuis naar de Hazepaterslaan in het zuiden van de stad, daar waren toen vijftien bedden beschikbaar. In de loop der jaren werd dit ziekenhuis steeds weer uitgebreid. Op 1 juni 1973 werd deze inmiddels sterk verouderde vestiging gesloten en een modern nieuw ziekenhuis met 365 bedden aan het Spaarne in Heemstede in gebruik genomen.

Fusie[bewerken]

In 1989 fuseerde het Diaconessenhuis met de rooms-katholieke Mariastichting in Haarlem, dat daar ook aan het Spaarne lag, tot Spaarne Ziekenhuis. In 2004 werd een nieuwe hoofdvestiging in Hoofddorp in gebruik genomen. Het gebouw in Heemstede bleef in gebruik als dagziekenhuis en het ziekenhuis in Haarlem werd gesloten.

In 2015 fuseerde het Spaarne Ziekenhuis met het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Nieuwe naam werd Spaarne Gasthuis met vestigingen in Hoofddorp, Haarlem Zuid, Haarlem Noord en Heemstede