Spaarnekerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaarnekerk
De Spaarnekerk vlak voor de afbraak in 1983
De Spaarnekerk vlak voor de afbraak in 1983
Plaats Haarlem
Gebouwd in 1883-1885
Gesloopt in 1983
Gewijd aan OLV van de Heilige Rozenkrans
Dominicus Guzman
Architectuur
Architect(en) E.J. Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans en de Heilige Dominicuskerk, beter bekend als de Spaarnekerk, was een rooms-katholieke kerk in Haarlem.

De kerk werd tussen 1883 en 1885 gebouwd aan het Spaarne ter vervanging van een oudere schuilkerk, die ooit was gevestigd in de bierbrouwerij "De Drie Klaveren". De nieuwe kerk was ontworpen door Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers. Margry ontwierp een driebeukige neogotische kruiskerk. Na twee jaar bouwen werd de kerk in 1885 ingewijd door bisschop Bottemanne.

Vanaf de jaren 1960 liep het kerkbezoek sterk terug. Het kerkbestuur kreeg hierdoor financiële problemen en kon de kosten voor het onderhoud van de grote kerk niet meer betalen. Men maakte plannen om de kerk te slopen en te vervangen door een moderner, multifunctioneel gebouw. Hiertegen kwam veel verzet, omdat de Spaarnekerk als een van de twee neogotische kerken van Haarlem van architectonisch belang was en bovendien beeldbepalend voor dit deel van de stad. Daarbij verkeerde het gebouw nog niet in slechte staat en kon het waarschijnlijk met weinig geld worden gered. In 1975 werd de laatste dienst gehouden en werd de kerk gesloten.

De in 1974 opgerichte stichting Behoud Spaarnekerk wist de sloop nog enkele jaren uit te stellen en de kerk werd zelfs nog op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Onderzoeken voor het vinden van een nieuwe functie voor het gebouw liepen echter op niets uit. In 1982 werd de Spaarnekerk van de monumentenlijst gehaald en een jaar later gesloopt. Op de plaats van de kerk werd een appartementencomplex gebouwd.

De kerk is niet geheel verdwenen. Naast het appartementencomplex staat nog het parochiehuis, Spaarne 197, waar een bewaard gebleven deel van het trappenhuis van de kerk nu tegen de nieuwbouw aan staat. De spits van de kerktoren is ook bewaard gebleven en staat tegenwoordig boven op een moderne vestiging van de Cosmo Kappers naast het winkelcentrum Schalkwijk (52° 21′ 26″ NB, 4° 39′ 13″ OL). Glas-in-loodramen afkomstig uit de kerk zijn herplaatst in een café aan de Grote Markt. Het Adema-kerkorgel is verhuisd naar de Sint-Jacobus de Meerderekerk (Den Haag).

Referentie[bewerken]

Externe links[bewerken]