Spaarnwoude (recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige dorp zie Spaarnwoude (dorp).
Recreatiegebied Spaarnwoude
Natuurgebied
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Dichtstbijzijnde plaats Haarlem, Spaarnwoude, Amsterdam en Velsen
Informatie
Oppervlakte 30 km²
Opgericht ± 1970
Beheer Recreatieschap Spaarnwoude
Foto's
Zwemplas in Spaarnwoude
Recreatiegebied Spaarnwoude, sculptuur van Frans de Wit zonder titel

Recreatiegebied Spaarnwoude is een recreatiegebied in de Nederlandse provincie Noord-Holland dat een groen gebied vormt tussen de stedelijke zones van Zuid-Kennemerland en Amsterdam. Het gebied heeft een oppervlakte van 3000 hectare en wordt beheerd door het Recreatieschap Spaarnwoude. Het beheer is in handen gegeven aan Recreatie Noord-Holland, een naamloos vennootschap van de provincie Noord-Holland. Bloot eigenaar van de gronden is Staatsbosbeheer.[1]

Begrenzing[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot deel ligt in de gemeente Velsen, ten noordwesten van zijkanaal C, tussen Spaarndam en Velsen. Een ander deel (Houtrak) ligt in het zuidoosten, in de gemeente Haarlemmermeer. De Zuid Spaarndammerpolder, polder Buitenhuizen, Schoteroog en Veerpolder maken deel uit van het gebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1970: Staatssecretaris Hein van de Poel begint de aanleg van recreatiegebied Spaarnwoude met het planten van de eerste boom

Tot de aanleg werd eind jaren zestig besloten als herbestemming van een stortplaats in het noordwestelijke deel, dat nog zichtbaar is door de heuvels in het landschap[2]. Het is genoemd naar het dorp Spaarnwoude in de gemeente Haarlemmermeer.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied zijn verschillende zwemplassen te vinden. Er zijn wandelgebieden, maar er is ook een skihelling (Snowplanet) en een klimwand ontworpen door de Leidse beeldend kunstenaar Frans de Wit.

Velsen Valley, in het noordwestelijke deel van Spaarnwoude, is het evenemententerrein van de gemeente Velsen waar grote evenementen worden gehouden, onder meer Dance Valley en Dutch Valley. De outdoor editie van Awakenings en Latin Village wordt gehouden in Houtrak. Op 26 juli 2008 werd in Spaarnwoude een editie van het Pleasure Island festival gehouden, omdat de gemeente Amsterdam geen vergunning wilde geven. Op 6 en 7 september 2008 was het festival/recreatieterrein het terrein van de For your eyes only show van Gerard Joling.

Modelbouwvereniging "Het Y" heeft een clublokaal op het terrein. Ook wordt er één keer in de vier jaar de Haarlem Jamborette gehouden, een evenement voor scouts over de hele wereld.

Naast de recreatieve bestemming worden de gebieden Oostenbroek (Velsen Valley) en Buitenhuizen bewoond door ongeveer 50 gezinnen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]