Spaarnwoude (recreatiegebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Recreatiegebied Spaarnwoude
Natuurgebied
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Dichtstbijzijnde plaats Haarlem, Spaarnwoude, Amsterdam en Velsen
Informatie
Oppervlakte 30 km²
Opgericht ± 1970
Beheer Recreatieschap Spaarnwoude
Foto's
Zwemplas in Spaarnwoude
Zwemplas in Spaarnwoude
1970: Staatssecretaris Hein van de Poel begint de aanleg van recreatiegebied Spaarnwoude met het planten van de eerste boom

Recreatiegebied Spaarnwoude is een recreatiegebied in de Nederlandse provincie Noord-Holland, genoemd naar het dorp Spaarnwoude in de gemeente Haarlemmermeer, en voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het gebied heeft een oppervlakte van 3000 hectare en wordt beheerd door het Recreatieschap Spaarnwoude, een bij gemeenschappelijke regeling ingesteld openbaar lichaam.

Het grootste deel ligt in de gemeente Velsen, ten noordwesten van zijkanaal C, tussen Spaarndam en Velsen. Een kleiner deel (Houtrak) ligt in het zuidoosten, in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Halfweg. Tot hetzelfde Recreatieschap behoort De Groene Weelde tussen Haarlem en Hoofddorp. Het wordt wel Spaarnwoude Zuid genoemd.

Recreatiegebied Spaarnwoude, sculptuur van Frans de Wit zonder titel

Tot de aanleg werd eind jaren zestig besloten als herbestemming van een stortplaats in het noordwestelijke deel, dat nog zichtbaar is door de heuvels in het landschap[1]. De Zuid Spaarndammerpolder en polder Buitenhuizen maken deel uit van het gebied.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied zijn verschillende zwemplassen te vinden. Er zijn wandelgebieden, maar er is ook een skihelling (Snowplanet) en een klimwand ontworpen door de Leidse beeldend kunstenaar Frans de Wit.

Velsen Valley, in het noordwestelijke deel van Spaarnwoude, is het evenemententerrein van de gemeente Velsen waar grote evenementen worden gehouden, onder meer Dance Valley en Dutch Valley. De outdoor editie van Awakenings en Latin Village wordt gehouden in Houtrak. Op 26 juli 2008 werd in Spaarnwoude een editie van het Pleasure Island festival gehouden, omdat de gemeente Amsterdam geen vergunning wilde geven. Op 6 en 7 september 2008 was het festival/recreatieterrein het terrein van de For your eyes only show van Gerard Joling.

Modelbouwvereniging "Het Y" heeft een clublokaal op het terrein. Ook wordt er één keer in de vier jaar de Haarlem Jamborette gehouden, een evenement voor scouts over de hele wereld.

Naast de recreatieve bestemming worden de gebieden Oostenbroek (Velsen Valley) en Buitenhuizen nog steeds bewoond door ongeveer 50 gezinnen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]