SpaceShipTwo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draagvliegtuig White Knight Two
SpaceShipTwo, onder het moederschip White Knight Two in een hangar in Mojave, USA.

SpaceShipTwo is een commercieel ruimtevaartuig voor suborbitale ruimtevluchten dat in ontwikkeling is bij het Amerikaanse bedrijf Scaled Composites. Het wordt gefinancierd door een zakelijke samenwerking tussen Scaled Composites en Richard Bransons Virgin Galactic. Het originele einddoel was het opzetten van een commercieel ruimtevaartbedrijf met vijf van dergelijke toestellen, vanaf eind 2011. Anno 2017 worden echter nog geen commerciële ruimtevluchten met dit toestel aangeboden

Techniek[bewerken]

Bij de ontwikkeling van SpaceShipTwo wordt voortgebouwd op de ervaring die is opgedaan met SpaceShipOne, waarmee in 2004 drie succesvolle vluchten werden gemaakt tot 100 km hoogte. Ontwerper Burt Rutan meldt dat SpaceShipTwo ontworpen wordt om een hoogte van circa 140 km te kunnen halen. Het toestel zal door een, eveneens nieuw te ontwerpen, draagvliegtuig (White Knight Two), op de lanceerhoogte van 15 km worden gebracht. Na de lancering wordt een raketmotor gestart, werkend met vaste brandstof en lachgas (N2O) als oxidator. De eindsnelheid tijdens de klim zal ca. 2500 km/uur worden. Voortbordurend op de goede ervaring die bij SpaceShipOne is opgedaan wordt bij de daling het draagvlak zodanig gekanteld ten opzichte van de romp dat voldoende luchtwrijving wordt opgewekt om de snelheid enigszins geleidelijk terug te brengen tot aerodynamisch acceptabele waarde zonder dat de huid door wrijvingswarmte te heet wordt. De romp krijgt een diameter van ca. 2 meter en zal worden voorzien van zitplaatsen voor 6 betalende passagiers en 2 piloten. De passagiersstoelen worden kantelbaar ontworpen om de versnellingskrachten gerieflijker te kunnen opvangen.

Het commerciële aspect[bewerken]

De prijs die de eerste betalende passagiers zullen betalen is $200.000 per vlucht. De totale vluchtduur, inclusief het op lanceerhoogte brengen, zal 2,5 uur bedragen. Er zijn – zeer voorlopige – plannen voor de aanleg van voor dit doel geschikte vliegvelden in o.a. Zweden, Saoedi-Arabië en Engeland. Een en ander hangt af van het succes van de eerste "ruimtehavens" in de Mojavewoestijn (VS) en Mexico.

Testvluchten[bewerken]

Op 26 juli 2007 vond op het Mojave-vliegveld een explosie plaats bij een testvulling van de N2O-tank. Hierbij kwamen drie medewerkers van Scaled Composites om het leven en raakten enkele anderen gewond. Dit had gevolgen voor het tempo waarin SpaceShipTwo vorm kreeg. Op 22 maart 2010 werd een eerste testvlucht uitgevoerd waarbij SpaceshipTwo onder de vleugels van het moederschip White Knight Two de lucht in ging. De vlucht duurde een paar minuten, SpaceShipTwo kwam tijdens deze vlucht niet los van het moederschip. Virgin Galactic noemde de testvlucht een succes. [1]

Op 10 oktober 2010 maakte Virgin Galactic bekend dat haar prototype ruimteschip, de VSS Enterprise, een geslaagde eerste testvlucht had uitgevoerd. Virgin Galactic wil in de toekomst met dit soort ruimteschepen voor een prijs van $200.000 ruimtetoeristen buiten de dampkring gaan vervoeren.[2]

Op 31 oktober 2014 stortte SpaceShipTwo VSS Enterprise neer tijdens een testvlucht boven Californië. Het toestel had twee piloten aan boord. Een van hen overleefde het ongeluk niet. De andere piloot raakte zwaargewond. Het was de vierde aangedreven vlucht van het toestel. Het draagvliegtuig is wel behouden geland.[3] Het ongeluk kwam in de Amerikaanse ruimtevaartindustrie extra hard aan doordat slechts drie dagen daarvoor een onbemande Antares raket was geëxplodeerd.

Eind 2016 werd de eerste glijvlucht uitgevoerd met het nieuwe SpaceShipTwo-2 dat VSS Unity werd gedoopt. Suborbitale testvluchten met dit toestel worden in de loop van 2017 verwacht. Een SpaceShipTwo-3 en SpaceShipTwo-4 zijn in aanbouw.

Concurrentie[bewerken]

Ook de New Shepard van Blue Origin is een suborbitaal ruimtetuig dat is ontwikkeld voor ruimtevaarttoeristen. Dit ruimteschip dat vanaf de grond wordt gelanceerd zou in de loop van 2017 zijn eerste bemande vlucht moeten maken en wordt gezien als de belangrijkste concurrent voor SpaceShipTwo. Verder wordt er rekening mee gehouden dat SpaceX' Dragon 2 en Sierra Nevada Corporations Dream Chaser voor orbitaal ruimtetoerisme ingezet zullen worden. Ook Blue Origins nog te ontwikkelen New Glenn zou dat doel moeten gaan dienen.